Pemenang Terbuka Perancis Krejcikova membuat permulaan yang yakin di Wimbledon | PressCliff

Pemenang Terbuka Perancis Krejcikova membuat permulaan yang yakin di Wimbledon |  Surat Bahasa Melayu


Barbora Krejcikova dari Republik Czech meraikan memenangi pertandingan pusingan pertamanya menentang Clara Tauson dari Denmark di London pada 29 Jun 2021. – Gambar Reuters

LONDON, 30 Jun – Juara Terbuka Perancis yang baru dinobatkan, Barbora Krejcikova membuat permulaan yang selesa dalam debut seri utamanya di Wimbledon semalam, menewaskan pemain remaja Clara Tauson 6-3 6-2 untuk mara ke pusingan kedua.

Dua minggu selepas memenangi gelaran perseorangan dan beregu di tanah liat merah Roland Garros, pemain Czech itu mengalahkan pemain berusia 18 tahun itu dari Dane untuk meningkatkan kemenangannya ke 13 perlawanan.

Anggota terbaru kelab pemenang Grand Slam, pilihan ke-14, Krejcikova memenangi gelaran perseorangan WTA pertamanya di Strasbourg menjelang kejuaraan tanah liat.

Selepas kelewatan hujan, pemain berusia 25 tahun itu menukar tiga daripada lima peluang break-point untuk menyelesaikan perlawanan dalam 70 minit.

Bekas pemain nombor satu dunia, Angelique Kerber, Ash Barty dan Venus Williams adalah pemenang Grand Slam lain dalam undian wanita yang mara ke pusingan kedua pada hari lain yang dilanda hujan di padang rumput.

Juara Grand Slam Victoria Azarenka, Bianca Andreescu dan Jelena Ostapenko dibatalkan perlawanan kerana hujan berhenti bermain untuk sebahagian besar hari kedua di All England Club.

Pemenang utama tiga kali Kerber, yang menang di Wimbledon pada tahun 2016, membuat permulaan yang goyah ketika menentang pemain sulung Nina Stojanovic sebelum menemui alurnya untuk memperoleh kemenangan 6-4 6-3.

Kerber masuk ke Wimbledon dengan penuh keyakinan berikutan kemenangan pertama dalam tiga tahun di acara rumput rumput Bad Homburg yang pertama, minggu lalu.

Pemain kiri Jerman itu melakukan banyak kesilapan pada awal pertemuan karier pertamanya dengan Stojanovic, bagaimanapun, ketinggalan 3-0 sebelum menukar gear untuk melonjak ke atas pemain berusia 24 tahun itu dan memasukkan set pembuka di bawah atap di Court Satu.

Stojanovic dari Serbia, yang telah menganggu Kerber dengan pukulan hebatnya dan berbagai pukulan, berjuang untuk mencari jarak jauh dan ditinggalkan dengan gunung untuk mendaki ketika pemenang 2018 pecah awal pada set kedua untuk perlumbaan 3-1 di depan.

Berkhidmat dengan wewenang, Kerber menangkis percubaan kembalinya lewat oleh saingannya yang tidak diturunkan untuk melengkapkan kemenangan pada titik perlawanan keempatnya ketika Stojanovic memberikan pulangan yang lama.

“Dia bermain dengan baik, jadi dia menginginkannya. Saya fikir ia adalah perlawanan pusingan pertama dan pertama. Senang dilalui, ‚ÄĚkata Kerber. – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *