MPOB: Duti import India yang lebih rendah bagi industri minyak sawit Malaysia | PressCliff

MPOB: Duti import India yang lebih rendah bagi industri minyak sawit Malaysia |  Surat Bahasa Melayu


Ketua Pengarah Lembaga Minyak Sawit Malaysia Ahmad Parveez Ghulam Kadir berkata dengan tahap harga MSM stabil antara RM3,500 dan RM3,800 per tan, eksport CPO kepada pengguna minyak sawit terbesar di dunia pasti akan meningkat lebih jauh dalam masa terdekat. – Gambar oleh Choo Choy May

KUALA LUMPUR, 30 Jun – Keputusan pemerintah India untuk mengurangkan duti importnya terhadap minyak sawit mentah (CPO) dari 15 peratus menjadi 10 peratus adalah kebaikan bagi industri minyak sawit Malaysia, yang memberikan bantuan segera kepada pekebun kecil, kata Malaysia Lembaga Minyak Sawit (MPOB).

Ketua Pengarah Ahmad Parveez Ghulam Kadir berkata dengan tahap harga MSM stabil antara RM3,500 dan RM3,800 per tan, eksport CPO kepada pengguna minyak sawit terbesar di dunia pasti akan meningkat lebih jauh dalam masa terdekat.

Berdasarkan data pengawal selia industri, eksport minyak sawit Malaysia ke India meningkat lebih dari lapan kali lipat menjadi 1.29 juta tan dari Januari hingga Mei 2021, daripada 0.15 juta tan yang dicatatkan dalam tempoh yang sama pada tahun 2020.

Semalam, Kementerian Kewangan India mengumumkan bahawa kadar cukai baru akan berkuat kuasa dari 30 Jun hingga 30 September 2021.

Dalam satu kenyataan hari ini, Persatuan Pengeluar Minyak Sayuran India (IVPA) mengatakan duti import yang berkesan terhadap CPO – yang merangkumi pemberhentian pembangunan pertanian dan surcaj – kini turun menjadi 30.25 peratus daripada 35.75 peratus.

“Berkenaan dengan olein sawit halus (RPO), Malaysia tidak akan memperoleh banyak keuntungan kerana sekatan import pada RPO yang diberlakukan sejak 8 Jan 2020 masih berlaku,” kata Ahmad Parveez kepada Bernama, sambil menambahkan bahawa India juga telah menurunkan duti import RPO kepada 37.5 peratus daripada 45 peratus sebelumnya.

Namun demikian, dia mengingatkan bahwa persaingan yang ketat diharapkan akan datang dari Indonesia, yang juga akan mendapat keuntungan dari pengurangan duti import.

“Selanjutnya, Indonesia juga mengumumkan rencananya untuk mengurangi pungutan eksport CPO menjadi US $ 175 (RM730) per tan dari saat ini US $ 255 per tan ketika harga CPO melebihi US $ 1.000 per tan,” katanya.

Sementara itu, pemilik dan pengasas bersama Palm Oil Analytics yang berpangkalan di Singapura, Sathia Varqa, mengatakan bahagian pasaran import CPO ke India akan meningkat tahun ini setelah eksport Januari-Mei 2021 meningkat dua belas kali lipat menjadi 1,16 juta tan berbanding tempoh yang sama tahun lalu .

Dia juga menyatakan bahawa eksport CPO Indonesia ke India turun 32 persen menjadi 999.304 tan.

“Malaysia telah menjadi pengeksport CPO utama ke India tahun ini, mengatasi Indonesia, dan siap mendapat keuntungan dari pajak impor yang lebih rendah,” tambahnya.

Menurut data juruukur kargo Intertek Testing Services, eksport Malaysia untuk tempoh 1-30 Jun meningkat 7.07 peratus kepada 1.52 juta tan dari 1.42 juta tan yang dicatatkan dari 1-30 Mei.

Juruukur kargo yang lain, Amspec Malaysia, menyatakan bahawa eksport dalam tempoh 1-30 Jun meningkat 8,62 peratus kepada 1,55 juta tan daripada 1,42 juta tan pada bulan Mei. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *