Menunda musim sehingga peminat kembali, kata De Laurentiis dari Napoli | PressCliff

Menunda musim sehingga peminat kembali, kata De Laurentiis dari Napoli |  Surat Bahasa Melayu


Logo Lega Serie A Itali dilihat di Milan, Itali, 17 Disember 2019. – Gambar Reuters

TURIN, 1 Julai – Pemilik Napoli Aurelio De Laurentiis meminta penundaan liga domestik musim depan di seluruh Eropah kecuali peminat yang divaksinasi dibenarkan kembali ke stadium.

Kelab-kelab bola sepak di seluruh benua telah menderita teruk dari kesan kewangan kerana mempunyai stadium kosong atau berkurangnya jumlah orang sejak wabak Covid-19 melanda pada awal tahun 2020.

“Untuk memulakan tahun baru dengan batasan Covid adalah kenyataan kebodohan. Ahli politik tidak memahami betapa bodohnya mereka dalam tidak mempertimbangkannya, ”kata De Laurentiis kepada Reuters pada hari Rabu.

“Mereka mesti mengatakan semua orang boleh pergi ke stadium jika mereka diberi vaksin. Mereka yang mempunyai pasport vaksin boleh pergi ke stadium.

“Kemungkinan kedua adalah menunda permulaan kejuaraan di seluruh Eropah. Anda boleh bermula pada akhir September, pertengahan Oktober atau November, dengan syarat vaksinasi sudah dilakukan untuk semua orang yang ingin pergi ke stadium. “

Napoli menduduki tempat kelima di Serie A pada 2020-21, ketinggalan satu mata di Liga Juara-Juara, tetapi De Laurentiis menyifatkannya sebagai musim yang “dipalsukan” tanpa penyokong.

Pada bulan April, sekumpulan 12 kelab elit mengumumkan Liga Super yang berpisah dalam usaha dramatis untuk mereformasi bola sepak Eropah dan, mereka berpendapat, meningkatkan pendapatan yang kemudian dapat diedarkan ke seluruh sukan.

Plot malapetaka, yang didalangi oleh presiden Real Madrid, Florentino Perez, melibatkan kelab Itali, Juventus, AC Milan dan Inter Milan, tetapi hancur dalam masa 48 jam berikutan reaksi orang ramai.

“Kesalahan Perez hanya mengatakan ‘kami berusia 12 tahun’. Tidak, dengar – anda bukan raja. Kita semua sama dalam demokrasi, ”kata De Laurentiis.

“Semua orang mempunyai kemungkinan untuk bermimpi untuk berpartisipasi dalam pertandingan maksimum. Tetapi apakah persaingan maksimum ini? “

Rancangan untuk melindungi kelab pengasas dengan memastikan mereka mendapat tempat dalam pertandingan setiap tahun sangat tidak disukai dan sementara De Laurentiis tidak bersetuju dengan projek Liga Super, dia percaya pembaharuan diperlukan.

“Ufa, Fifa, silakan duduk bersama kami, semua liga Eropah, mari kita tentukan perubahan apa yang harus kita buat,” katanya.

“UEFA nampak kuno. Ia tidak mempunyai kemampuan untuk memperbaharui dirinya. Kita harus mengubah segalanya, kita mesti menghentikan masa lalu dan memikirkan masa depan. ” – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *