Menteri Pengajian Tinggi mengesahkan tiada kenaikan yuran untuk pelajar di tengah wabak | PressCliff

Menteri Pengajian Tinggi mengesahkan tiada kenaikan yuran untuk pelajar di tengah wabak |  Surat Bahasa Melayu


Menteri Pendidikan Tinggi, Datuk Noraini Ahmad memberi ucapan di Universiti Kebangsaan Malaysia di Bangi 28 September 2020. – Gambar oleh Yusof Mat Isa

NILAI, 30 Jun – Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) mengesahkan bahawa tidak akan ada kenaikan yuran untuk pelajar di Institusi Pengajian Tinggi (IPT).

Menterinya, Datuk Seri Dr Noraini Ahmad berkata, KPT juga meminta pihak universiti untuk tidak mengenakan yuran untuk aktiviti lain kerana kebanyakan pelajar tidak hadir di kampus semasa wabak Covid-19.

“Sejak awal, kami telah memaklumkan bahawa tidak akan ada kenaikan yuran dan kementerian telah meminta pihak universiti untuk tidak mengenakan bayaran kepada pelajar untuk aktiviti lain.

“Tetapi itu bergantung pada universiti masing-masing kerana mereka mempunyai autonomi mengenai yuran pengajian. Saya mendapat tahu bahawa beberapa universiti memberikan potongan harga, ”katanya kepada pemberita selepas mengunjungi Pusat Vaksinasi Mega (PPV) di Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) di sini.

Media melaporkan bahawa sebuah badan bukan kerajaan telah mengusulkan agar KKM mengkaji semula bayaran IPT berikutan wabak Covid-19.

Dalam perkembangan lain, Noraini mengatakan 30 peratus pensyarah IPT di seluruh negara telah diberi vaksin.

Dia juga mengalu-alukan usaha Kementerian Kesihatan (KKM) untuk memberikan suntikan vaksin kepada semua pelajar IPT selain pelajar perubatan semasa fasa ketiga Program Imunisasi Covid-19 Nasional.

Noraini berkata beberapa senarai nama pelajar dan pensyarah telah diserahkan kepada Pasukan Petugas Imunisasi Covid-19 (CITF).

“Pensyarah dalam kumpulan berisiko tinggi telah mendapat vaksin mereka terutama di fakulti perubatan dan pergigian. Keutamaan kini diberikan kepada pelajar yang berada di kampus kerana tidak mempunyai akses internet (di rumah) untuk pelajaran dalam talian, dan pelajar tahun akhir, ”katanya. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *