Menghadapi #BenderaPutih, rakyat Malaysia saling membantu dengan makanan percuma, bakul makanan, tuisyen percuma, mendengar telinga | PressCliff

Menghadapi #BenderaPutih, rakyat Malaysia saling membantu dengan makanan percuma, bakul makanan, tuisyen percuma, mendengar telinga |  Surat Bahasa Melayu


Seorang lelaki mengumpulkan makanan melalui pagar kawat berduri yang mengelilingi kawasan perumahan yang diletakkan di bawah EMCO di Petaling Jaya. – Gambar oleh Yusof Mat Isa

KUALA LUMPUR 1 Julai – Rakyat Malaysia terus menunjukkan semangat dan kemurahan hati sesama mereka kepada mereka yang lapar dan memerlukan kerana kesulitan kewangan seperti kehilangan pendapatan dan pekerjaan semasa wabak Covid-19, dengan #BenderaPutih dan #RakyatJagaRakyat slogan-slogan semakin mendorong tindakan kebaikan itu.

Sejak tahun lalu ketika perintah kawalan pergerakan pertama kali diperkenalkan, rakyat Malaysia cepat berkumpul untuk saling menolong tanpa menunggu pertolongan rasmi, terutama dengan slogan #KitaJagaKita yang didorong oleh akar umbi – yang kemudiannya dipilih bersama oleh pemerintah – dan kemudiannya # Slogan RakyatJagaRakyat.

Baru pada hari Isnin atau beberapa hari yang lalu, gerakan #BenderaPutih baru dimulakan secara spontan oleh orang ramai, di mana mereka yang memerlukan pertolongan diminta untuk memasang bendera putih sebagai cara untuk memberi isyarat tangisan mereka untuk meminta bantuan tanpa perlu merasa terhina.

Slogan baru muncul berikutan peningkatan laporan bunuh diri atau cubaan bunuh diri di tengah cabaran mental dan ekonomi semasa penutupan total atau Fasa Satu Rancangan Pemulihan Nasional yang telah berlangsung selama lebih kurang sebulan sekarang dan yang masih berlaku.

Berikut adalah beberapa inisiatif #RakyatJagaRakyat atau #BenderaPutih atau #KitaJagaKita oleh masyarakat, individu dan badan bukan kerajaan yang PressCliff ditemui, dengan beberapa dimulakan hanya beberapa jam selepas slogan #BenderaPutih menjadi topik popular di media sosial:

1. Pek makanan dan bank makanan

Rangkaian Minimarket 99 Speedmart semalam melancarkan kempen Bendera Putih untuk mereka yang memerlukan yang akan berlangsung dari 1 Julai hingga 14 Julai, di mana ia menawarkan untuk mempersiapkan 1,000 bungkusan bekalan makanan asas setiap hari akan dihantar dalam masa 24 jam setelah diberitahu tentang keluarga yang memerlukan tinggal di sekitar cawangannya.

Rangkaian minimarket mengatakan bahawa mereka yang berada di kawasan berhampiran 99 gerai Speedmart dapat memberi makluman kepada rumah yang ditandai dengan bendera putih dengan menghantar gambar rumah dan alamat perumahan sama ada melalui Whatsapp ke 010-500 0099 atau melalui pesanan peribadi ke 99 akaun Facebook Speedmart .

Organisasi bukan kerajaan Happy Bank Crew mempunyai kempen #TengokJiranKita yang telah lama berjalan dan berterusan untuk memberikan bantuan makanan bagi mereka yang terkena dampak Covid-19, dan secara transparan mendokumentasikan pekerjaan yang telah dilakukannya melalui kemas kini di media sosial dengan menyiarkan foto penerima dengan mereka wajah kabur dan jumlah bungkusan makanan yang diberikan di lokasi seperti di Kuala Lumpur, Perlis, Sarawak, Johor, Selangor, Negri Sembilan, Sabah, Perak, Pahang, Kelantan, Kedah, seperti yang dilihat dalam ini Urutan kerja Twitter dilakukan sejak 26 Mei.

Happy Bank Crew pada 14 Jun juga melancarkan Minda Lebih Penting berkempen dengan kerjasama organisasi kesihatan mental untuk memberi kaunseling dan juga sokongan kewangan sekiranya diperlukan.

Pertubuhan bukan kerajaan Kami Dengar Malaysia telah menjalankan kempen untuk menyampaikan bungkusan bernilai antara RM50 hingga RM100 setiap satu kepada keluarga dan individu B40 dan M40 yang terjejas mengikut keperluan mereka dengan barang bantuan termasuk lampin dan susu formula selain dari bekalan makanan.

Di dalam #WeListenPack kempen untuk bulan Jun, organisasi tersebut pada 27 Jun telah menerima permohonan dari 1,190 keluarga, dan telah mengedarkan bungkusan tersebut ke 890 keluarga di seluruh negara dengan jumlah kos RM57,850 dari 2 Jun hingga 25 Jun, dengan baki 300 permohonan keluarga diproses.

Seperti Happy Bank Crew, We Listen Malaysia memberikan kemas kini media sosial mengenai bantuan yang diberikan bersama foto penerima dengan wajah mereka kabur.

Pertubuhan bukan kerajaan HungerHurts Malaysia juga telah menawarkan bantuan untuk memenuhi segala keperluan termasuk makanan, dana, komputer riba, data mudah alih setelah dimaklumkan. NGO ini juga memberikan bantuan makanan, dan telah menjalankan inisiatif terbarunya yang disebut #OneMeal selama beberapa bulan terakhir di mana ia membantu perniagaan makanan kecil bertahan dengan membeli makanan dari mereka untuk diberikan secara percuma kepada masyarakat yang kurang mampu.

Dengan kerjasama 8to8.my, runchit.kl runcit di Seksyen 10, Wangsa Maju telah menubuhkan Bank makanan beberapa hari yang lalu menawarkan beras, telur, minyak masak dan susu kepada 50 orang.

Syarikat kecantikan, kosmetik dan penjagaan diri 8to8 mengatakan ia baru-baru ini telah mengagihkan bantuan dalam bentuk pembalut makanan dan wanita kepada 1,200 isi rumah di kawasan Ampang, Gombak, Shah Alam dari 25 Jun hingga 27 Jun, dengan pengedarannya dilakukan dengan persetujuan jawatankuasa pengurusan bencana negeri Selangor dan pejabat kesihatan daerah, sambil menambah bahawa diharapkan dapat memberikan lebih banyak bantuan pada masa akan datang.

Organisasi amal yang dikendalikan oleh belia Cheka Movement telah memberikan pakej bekalan makanan asas secara percuma kepada mereka yang berada dalam jarak 10km dari bank makanan di lokasi sukarelawan, tetapi pada 27 Jun mengumumkan bahawa ia telah menutup aplikasi untuk paket makanan setelah gerakan itu menyalurkan bantuan makanan kepada lebih daripada 1,000 keluarga di 11 lokasi di Selangor, Kedah, Kelantan, Pahang, Melaka, Negri Sembilan, Johor dan Sabah.

Kemas kini terkini oleh Pergerakan Cheka di Facebook bagaimanapun menunjukkan bahawa bantuan makanan masih ada di Kuala Ketil dan Tunjang di Kedah, Melaka, Gombak di Selangor, Tampin di Negri Sembilan dan Johor.

Mungkin yang paling menggembirakan adalah inisiatif kecil oleh pengguna dalam talian yang tidak mampu memberi banyak tetapi masih menawarkan beberapa bungkusan makanan, yang dalam beberapa kes memberi inspirasi kepada keluarga dan rakan mereka untuk menambah jumlah paket yang ditawarkan.

Yang lain berkongsi petua tentang cara menyampaikan bantuan makanan dengan selamat kepada keluarga yang memerlukan, dengan hanya membuat pembelian dalam talian untuk pek makanan keluarga sebagai dijual oleh vendor seperti pasar raya besar Mydin dan vendor individu lain untuk dihantar kepada mereka yang memerlukan.

Keranjang Makanan Restoran Kenny di Aman Suria, Petaling Jaya berkongsi bahawa a Kotak Bantuan Makanan telah dibentuk dengan bantuan orang Samaria yang baik dan meminta mereka yang memerlukan pertolongan untuk mengambil apa yang mereka perlukan, ketika berada di restoran Temerloh Catering ‘s Seksyen 15 Shah Alam mempunyai bank makanan untuk orang ramai mengambil apa yang mereka perlukan dan memberikan apa yang mereka dapat Tandatangan Katering Temerloh kedai di Taman Tun Dr Ismail juga mempunyai bank makanan yang serupa.

Peruncit pakaian India Yuva Pret-A-Porter semalam juga menyertai inisiatif #BenderaPutih oleh menawarkan untuk menggunakan GrabMart untuk menghantar bekalan bayi atau bahan makanan kepada mereka yang memerlukannya dimaklumkan dalam mesej peribadi dengan perincian seperti alamat penuh dan senarai item yang sangat diperlukan, sambil menambah bahawa ini berlaku di seluruh negara.

2. Makanan percuma

Kedai Makan Abang Tukang Masak, yang terletak di Plaza Suria, Jalan PJU 10 / 4c, Damansara Damai, telah memberikan bungkusan makanan percuma melalui bank makanannya. Pengusaha restoran semalam berkata hampir 2,000 isi rumah telah berdaftar untuk menerima bantuan tersebut.

Pada hari Selasa, pengendali Kedai Makan Abang Tukang Masak dengan nama Shahrul Nizam di Facebook berkata sesiapa yang lapar boleh datang untuk mengambil makanan yang sudah dikemas di luar restoran tanpa perlu memakai baju putih atau mengibarkan bendera putih. Dia juga pada hari Isnin mengatakan bahawa makanan percuma dibuka untuk semua orang tanpa mengira agama, golongan pendapatan, kewarganegaraan dan bahawa ia akan disediakan setiap hari.

Restoran Flypod di Kota Kinabalu, Sabah semalam melancarkan inisiatif yang dibiayai sendiri untuk memberi 100 makanan yang dibungkus setiap hari di Kota Kinabalu dari 1 Julai hingga 10 Julai (berjumlah 1,000 bungkus selama 10 hari) dan mengatakan penderma dapat memilih untuk membayarnya dengan membeli makanan untuk yang memerlukan untuk ditambahkan ke dalam 1,000 bungkus, sementara bank makanan akan didirikan di restorannya untuk penduduk berdekatan untuk mengumpulkan barang.

Pada hari Selasa, sebuah gerai tepi jalan yang dikenali sebagai Nasi Bajet Shima di hadapan Surau Al-Falah di Seksyen 6, Kota Damansara mengatakan sesiapa yang tidak mempunyai wang untuk makanan boleh mengumpulkan makanan percuma di gerai yang dibuka pada hari Isnin hingga Jumaat dari pukul 5.30 petang dan seterusnya, sambil menambah bahawa mereka yang malu untuk meminta percuma pertolongan hanya dapat menunjukkan sehelai kain putih atau kertas putih.

Pada hari Selasa, Kafe Tanah Aina di Batu Tiga, Shah Alam di bawah inisiatif #BenderaPutih melancarkan pemberian makanan bawa pulang percuma setiap hari Isnin, Rabu dan Jumaat di bawah dua slot 11 pagi hingga 1 petang dan 6 petang hingga 8 malam bagi mereka yang sedang berjuang.

Pada hari Selasa, Roll Naut Hanoi Autentic Jane di Seksyen 17, Petaling Jaya mengatakan ia akan berlaku menawarkan makanan percuma setiap hari untuk ditempah sehari lebih awal dan dapat dikumpulkan antara jam 15:00 hingga 18:00 dari restoran, dengan mengatakan makanan itu percuma untuk sesiapa sahaja – baik tempatan dan asing – mengalami masalah kewangan termasuk mereka yang kehilangan pekerjaan atau mengalami pemotongan gaji.

Pada hari Selasa, 151 Hugh Low Kopitiam di pusat beli-belah Nu Sentral di Kuala Lumpur di Facebook berkongsi sokongannya untuk inisiatif #BenderaPutih oleh menawarkan makanan percuma sehingga 1 Julai dari pukul 10 pagi hingga 8 malam bagi mereka yang memerlukannya ketika mereka berjalan masuk, dan juga menawarkan untuk mengatur penghantaran makanan dalam jarak 10 km bagi mereka yang tidak dapat mengunjungi restoran secara fizikal.

Pada hari Isnin, Restoran 9Lakes Garden di Taman Desajaya, Negri Sembilan mengatakan bahawa sangat sedih melihat berita percubaan bunuh diri yang kerap dan menawarkan 20 makanan makan tengah hari percuma setiap hari bagi mereka yang benar-benar memerlukannya.

3. Tuisyen percuma

Terdapat juga inisiatif bukan keuntungan terkini Projek Didik oleh pertubuhan belia bebas tiga tahun Tangan untuk Pendidikan, di mana kelas tuisyen dalam talian percuma diberikan setiap minggu kepada pelajar SPM B40 yang mendaftar untuk subjek Matematik, Biologi, Kimia, Sejarah, Bahasa Inggeris dan Bahasa Melayu, sementara pelajar SPM M40 dan T20 yang mendaftar perlu membayar harga berpatutan RM25 dan RM50 masing-masing bagi setiap subjek untuk menanggung kos seperti kos Zoom Pro bulanan. Kelas Matematik akan percuma untuk semua pelajar, tanpa mengira kategori pendapatan mereka.

Inisiatif ini bertujuan untuk mengumpulkan RM27,000 pada 17 Julai, dengan mereka yang ingin menyumbang sebagai guru yang berkelayakan atau tutor berpengalaman untuk kelas tuisyen dalam talian untuk juga mendaftar di laman web Projek Didik.

Inisiatif ini dimulakan untuk membantu pelajar lepasan SPM 2021 untuk menghadapi peperiksaan SPM yang kini ditangguhkan ke Mac 2022, dan kerana mereka hampir dua tahun mengikuti kelas dalam talian dan silibus baru.

Sebelumnya pada bulan Februari telah diadakan bengkel dalam talian # SaveSPM2020 mengenai mata pelajaran terpilih yang disediakan secara percuma kepada pelajar B40 SPM.

4. Sumber lain

Laman web #KitaJagaKita yang dikendalikan oleh sukarelawan juga menyenaraikan usaha Covid-19 yang telah disahkan untuk membolehkan mereka yang ingin menolong untuk membuat sumbangan.

Laman web #KitaJagaKita juga menyimpan senarai bantuan yang boleh dicari seperti ujian Covid-19 percuma untuk orang kurang upaya, pengangkutan percuma untuk vaksinasi Covid-19 untuk warga emas dan orang kurang upaya, serta bantuan untuk bimbingan, sokongan emosi dan nasihat untuk kanak-kanak, wanita, pelarian, pendatang, pekerja rumah tangga dan orang lain yang terdedah komuniti dan untuk pencegahan bunuh diri.

Seorang pengguna Reddit juga menyusun senarai bank makanan di pelbagai negeri di negara ini.

Syed Azmi Alhabshi, pengasas bersama NGO PUAKPayong, telah mengumpulkan lokasi bank makanan dan inisiatif lain yang berkaitan dengan makanan dalam album foto berjudul “Di mana ada bantuan makanan runcit?” di laman Facebooknya.

Dia juga telah menyusun dalam catatan Facebook senarai 44 organisasi bersama dengan talian bantuan mereka dan maklumat hubungan bagi sesiapa sahaja yang memerlukan bimbingan atau nasihat.

Menteri Hal Ehwal Ugama Datuk Zulkifli Mohamad semalam juga telah menghantar di Facebook a senarai lokasi untuk bank makanan dan hadiah makan tengah hari di masjid dan surau di Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *