Media: Tokyo boleh memperpanjang pengekangan coronavirus ke dalam Olimpik | PressCliff

Media: Tokyo boleh memperpanjang pengekangan coronavirus ke dalam Olimpik |  Surat Bahasa Melayu


Orang ramai melewati tanda untuk Sukan Olimpik Tokyo 2020 yang ditunda ke 2021 kerana wabak penyakit koronavirus, di pusat media IBC / MPC di pusat pameran Tokyo Big Sight di Tokyo 30 Jun 2021. – Gambar Reuters

TOKYO, 30 Jun – Jepun sedang mempertimbangkan perpanjangan langkah pencegahan coronavirus di Tokyo dan daerah lain dengan dua minggu hingga sebulan, kata media Jepang, dengan waktu kurang dari sebulan lagi hingga Olimpik Musim Panas Tokyo akan dibuka.

Ibu negara Jepun dan kawasan-kawasan lain pada masa ini berada dalam keadaan darurat ‘kuasi’ yang akan dicabut pada 12 Julai, tetapi kenaikan baru-baru ini dalam kes koronavirus mempunyai pegawai yang prihatin dan boleh mempengaruhi jumlah penonton yang dibenarkan masuk ke tempat Olimpik.

Mengikut Mainichi Shimbun setiap hari, pemerintah sedang mempertimbangkan untuk memperpanjang langkah dua hingga empat minggu, suatu periode yang akan bertindih dengan Olimpik, yang sudah ditangguhkan setahun, yang dibuka pada 23 Julai.

Mesyuarat pemerintah mengenai langkah-langkah coronavirus akan diadakan hari ini untuk membincangkan cara-cara menangani tanda-tanda lonjakan jumlah koronavirus yang akan membuat para pakar khawatir, dan juga kebimbangan mengenai penyebaran varian yang lebih mudah ditularkan.

“Segala keputusan mengenai langkah-langkah darurat akan diambil berdasarkan kebijakan yang telah kita buat,” kata ketua setiausaha kabinet Katsunobu Kato pada sidang media.

Dalam keadaan darurat ‘kuasi’, penonton di acara-acara dibatasi pada jumlah 5,000. Penganjur Olimpik telah memutuskan bahawa penonton akan diizinkan hingga 50 persen dari kapasitas tempat atau maksimum 10,000, walaupun penonton asing telah dilarang.

Sementara itu, gabenor Tokyo Yuriko Koike, yang berada di hospital kerana keletihan, dibebaskan awal hari ini. Laporan media mengatakan bahawa dia akan bekerja dari rumah untuk jangka masa yang tidak ditentukan.

Tokyo semalam memutuskan untuk memindahkan babak pertama relay obor Olimpik selama 15 hari yang dijadualkan berlangsung di ibu negara dari jalan raya awam.

Para pegawai telah berjanji untuk mengadakan Sukan Olimpik yang “selamat dan terjamin” tetapi menghadapi tentangan yang berterusan dari sebahagian besar orang ramai, dengan kerisauan memuncak setelah dua anggota perwakilan Uganda didapati positif setelah tiba di Jepun. – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *