Linklogis yang disokong oleh Tencent, Sunway untuk bersama-sama mendapatkan lesen bank digital Malaysia, kata sumber | PressCliff

Linklogis yang disokong oleh Tencent, Sunway untuk bersama-sama mendapatkan lesen bank digital Malaysia, kata sumber |  Surat Bahasa Melayu


Bank Negara telah menyatakan akan mengeluarkan sehingga lima lesen pada awal 2022 dan tarikh akhir permohonan adalah akhir bulan ini. – Gambar oleh Ahmad Zamzahuri

SINGAPURA, 30 Jun – Konglomerat Malaysia Sunway Bhd telah bekerjasama dengan firma fintech China yang disokong Tencent, Linklogis Inc dan Bangkok Bank PCL untuk memohon lesen bank digital Malaysia, kata dua sumber dengan pengetahuan mengenai perkara itu.

Sunway akan memegang saham mayoritas dalam usaha itu, kata sumber-sumber itu, yang meminta untuk tidak disebutkan namanya kerana nama anggota konsortium belum dilaporkan.

Kumpulan ini bergabung dengan ladang harapan yang penuh dengan hanya ada lima lesen yang ditawarkan di negara Asia Tenggara.

Malaysia adalah yang terbaru merangkumi perkhidmatan perbankan hanya dalam talian setelah Singapura, Filipina, Hong Kong dan negara-negara Asia yang lain, dengan kemasukan firma teknologi yang dilihat menggegarkan pasaran mereka yang kerap.

Sektor perbankan Malaysia dikuasai oleh Maybank, CIMB Group Holdings dan Public Bank Bhd.

Negara bank pusat telah mengatakan bahawa ia akan mengeluarkan hingga lima lesen pada awal 2022 dan tarikh akhir permohonan adalah akhir bulan ini.

Ketika diminta untuk memberi komen, Sunway, yang memiliki perniagaan harta tanah, penjagaan kesihatan dan pendidikan, merujuk pada pernyataan yang dikeluarkan awal bulan ini di mana ia mengatakan bahawa ia akan memohon lesen perbankan hanya dalam talian dengan rakan kongsi untuk berkembang di sektor fintech, tetapi tidak menamakan mereka.

Sunway memiliki dan menguruskan syarikat pengiriman wang dalam talian dan mempunyai anak syarikat yang memberikan pinjaman kepada rakan niaga. Ia juga merupakan pemegang saham majoriti Credit Bureau Malaysia.

Linklogis yang berpusat di Hong Kong, yang mengkhususkan diri dalam kewangan rantaian bekalan, enggan memberikan komen dan mengatakan bahawa ia akan berkongsi perincian dengan pasar “pada waktu yang tepat.” Syarikat raksasa teknologi Tencent adalah pemegang saham terbesar dengan pegangan hampir 15 peratus.

Tencent enggan mengulas.

Linklogis adalah sebahagian daripada konsortium yang diberi lesen bank borong digital Singapura. Bank ini akan dilancarkan pada tahun 2022.

Tidak ada tindak balas segera terhadap pertanyaan Reuters yang dihantar ke Bangkok Bank semalam. – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *