Khairy: Lebih 729,000 warga emas yang berdaftar di Tahap Dua belum menerima jab ketika negara memasuki tahap seterusnya imunisasi Covid-19 | PressCliff

Khairy: Lebih 729,000 warga emas yang berdaftar di Tahap Dua belum menerima jab ketika negara memasuki tahap seterusnya imunisasi Covid-19 |  Surat Bahasa Melayu


Seorang warga emas menerima dos vaksin Sinovac Covid-19 di Pusat Perubatan Ar-Ridzuan di Ipoh 7 Jun 2021. – Gambar oleh Farhan Najib

KUALA LUMPUR, 30 Jun – Sebanyak 729,343 warga emas tetap tidak divaksinasi walaupun telah didaftarkan di Fasa Kedua Program Imunisasi Covid-19 Nasional (NIP), kata menteri penyelaras Khairy Jamaluddin hari ini.

Angka tersebut dinyatakan semasa sidang media bersama Covid-19 Immunization Task Force di sini awal hari ini.

“Pada 29 Jun, dari 16,742,895 yang didaftarkan di bawah NIP, pendaftaran untuk Tahap Dua dicatatkan pada 5.363.387 individu.

“Jumlah orang tua yang terdaftar mencecah 2,848,431 dan jumlah mereka yang telah menerima sekurang-kurangnya satu dos vaksin adalah 2,119,088,” kata Khairy.

Selain orang tua, mereka yang kurang upaya dan menderita penyakit perubatan kritikal juga terdiri daripada pendaftar Tahap Dua.

Ini kerana negara ini mulai berubah secara berperingkat di Tahap Tiga dari NIP di mana tujuh negeri di seluruh negara telah mencapai kadar vaksinasi atau memberikan janji kepada lebih dari 80 peratus penduduk mereka.

Tujuh negeri itu ialah Melaka, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan, Pulau Pinang, Selangor dan Sarawak.

Sebelumnya, Khairy mendedahkan bahawa Malaysia akan menerima satu juta vaksin AstraZeneca Covid-19 yang disumbangkan oleh Jepun dan satu juta dos vaksin Pfizer-BioNTech yang disumbangkan oleh Amerika Syarikat minggu ini.

Penghantaran dari Jepun akan tiba pada hari Khamis sementara penghantaran dari Amerika Syarikat akan tiba pada hari Jumaat.

“Pemerintah mengalu-alukan dan berterima kasih atas sumbangan vaksin dari Jepun dan Amerika Syarikat.

“Sumbangan ini melambangkan keprihatinan kedua-dua pemerintah dan kepercayaan mereka terhadap pemerintah Malaysia dalam memerangi Covid-19 dan sokongan kami dalam program imunisasi global untuk membendung wabak tersebut.

“Bekalan vaksin akan semakin meningkatkan NIP yang berterusan dan seterusnya membantu Malaysia mencapai nilai ambang seperti yang digariskan di bawah Rancangan Pemulihan Nasional,” katanya.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *