Kes-kes Sydney Covid-19 meningkat, empat bandar Australia dalam lokap | PressCliff

Kes-kes Sydney Covid-19 meningkat, empat bandar Australia dalam lokap |  Surat Bahasa Melayu


Seorang pejalan kaki yang memakai topeng muka pelindung berjalan melewati platform rel ringan tanpa menunggu penumpang di pusat bandar pada waktu perjalanan pagi di Sydney 30 Jun 2021. – Gambar Reuters

SYDNEY, 30 Jun – New South Wales Australia (NSW), negeri yang paling teruk dilanda wabak coronavirus terbaru di negara ini, melaporkan 22 kes Covid-19 yang baru ditularkan secara tempatan hari ini kerana empat bandar utama mengalami kesulitan untuk memuat varian Delta.

Kira-kira satu daripada dua orang Australia berada di bawah perintah tinggal di rumah dengan Sydney, bandar terbesar di negara itu, dalam tempoh dua minggu sehingga 9 Julai, sementara Perth, Brisbane dan Darwin berada dalam keadaan terkunci sehingga akhir minggu ini.

Sekatan yang ketat, termasuk topeng wajib dan pengekangan perhimpunan, telah dikuatkuasakan di kebanyakan bandar besar lain.

Jumlah kes baru NSW harian meningkat sedikit dari dua hari sebelumnya, tetapi masih di bawah puncak wabak 30 kes baru yang dilaporkan pada hari Ahad, dan kesemua 22 dikaitkan dengan kes sebelumnya.

“New South Wales menunjukkan kadar kes yang stabil pada tahap ini … tetapi hingga kini ketakutan kami mengenai peningkatan besar belum terwujud dan kami pasti ingin mengekalkannya seperti itu,” kata Perdana Menteri Gladys Berejiklian kepada wartawan di Sydney.

Negeri ini telah mencatatkan sekitar 170 kes baru yang ditularkan secara tempatan sejak jangkitan pertama dikesan dua minggu lalu pada pemandu limusin yang mengangkut kru syarikat penerbangan ke luar negara.

Queensland melaporkan tiga kes baru Covid-19 yang diperoleh secara tempatan hari ini, hari pertama penutupan empat hari yang dikenakan di ibu negara Brisbane setelah seseorang yang dijangkiti dengan varian Delta mengunjungi beberapa tempat selama 10 hari sementara tidak berjangkit.

Perth, ibukota Australia Barat, berada dalam kurungan empat hari hingga Sabtu, sementara penduduk di bandar utara Darwin mesti tinggal di rumah kecuali untuk alasan mendesak hingga petang Jumaat.

Penguncian, jarak sosial yang sukar, jejak hubungan yang cepat dan kepatuhan masyarakat yang tinggi telah membantu Australia mengatasi wabak sebelumnya dan mengekalkan nombor Covid-19nya relatif rendah.

Australia telah melaporkan lebih dari 30.550 kes dan 910 kematian sejak wabak itu bermula. – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *