Kementerian Perdagangan Dalam Negeri berjanji untuk menegakkan dasar kawalan harga barang penting | PressCliff

Kementerian Perdagangan Dalam Negeri berjanji untuk menegakkan dasar kawalan harga barang penting |  Surat Bahasa Melayu


Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Datuk Seri Alexander Nanta Linggi mengumumkan skim kawalan harga untuk Raya di Putrajaya, 19 April 2021. – Gambar Bernama

KUALA LUMPUR, 30 Jun – Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) akan meneruskan dasar kawalan harga untuk barang-barang penting selain meningkatkan penguatkuasaan.

Menterinya, Datuk Seri Alexander Nanta Linggi berkata penguatkuasaan jelas berkesan apabila tidak ada insiden gangguan bekalan semasa pelaksanaan perintah kawalan pergerakan sebelum ini.

Merujuk kepada Pakej Kesejahteraan Rakyat dan Pemulihan Ekonomi Nasional (Pemulih), dia mengatakan bahawa pakej bantuan itu seimbang dan bertepatan dengan keadaan semasa dan dapat memberi jaminan bahawa negara akan menang dalam memerangi Covid-19 untuk kesejahteraan dan kelangsungan hidup rakyat.

“KPDNHEP sangat menghargai keprihatinan pemerintah yang berkomitmen untuk meringankan kos sara hidup rakyat dengan meneruskan kebijakan mengawal harga barang keperluan, antara lain menjaga harga runcit petrol RON95, diesel dan LPG yang melibatkan subsidi lebih RM6 bilion setahun, ”katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Menurut Nanta, kementerian merakamkan penghargaan kepada pemerintah karena telah menerima cadangan mekanisme pengurusan harga minyak goreng tanpa subsidi untuk mengatasi masalah kenaikan harga minyak goreng dalam satu kilogram (kg) hingga botol seberat lima kg.

Menjelang akhir ini, KPDNHEP akan bekerjasama dengan kementerian-kementerian yang berkaitan dalam melaksanakan kawalan harga berdasarkan nilai ambang Minyak Sawit Mentah (CPO) dan memastikan harga sebotol minyak masak lima kg tidak akan melebihi RM30.

Kementerian juga memuji peruntukan tambahan sebanyak RM1 bilion untuk memastikan bekalan minyak masak bersubsidi dalam beg poli satu kg dijamin dan tersedia dengan harga subsidi RM2.50.

Di samping itu, kementerian menyokong penuh Program Pemberdayaan Digitalisasi Usahawan Kecil (Pupuk) dengan peruntukan RM200 juta untuk perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) dan RM100 juta untuk perusahaan kecil dan sederhana untuk meningkatkan agenda digitalisasi nasional.

KPDNHEP juga telah lama menggerakkan program digitalisasi sama ada di peringkat menteri atau di sektor perdagangan pengedaran melalui pelbagai aplikasi seperti ez-Aduan, Price Catcher, My Sales Tracker, MyHarga, Spacedeal, Chatbot Sara dan ReDI.

Nanta mengatakan kementerian telah memulakan program imunisasi khas untuk barisan depan ekonomi sehingga negara dapat bergerak menuju pembukaan lebih banyak sektor ekonomi ketika semua yang terlibat telah menjalani imunisasi sepenuhnya. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *