Junta Myanmar membebaskan ribuan penunjuk perasaan anti kudeta yang dipenjara | PressCliff

Junta Myanmar membebaskan ribuan penunjuk perasaan anti kudeta yang dipenjara |  Surat Bahasa Melayu


Keluarga menunggu di luar penjara Insein setelah pihak berkuasa Myanmar mengumumkan untuk membebaskan sekitar 700 tahanan di Yangon, Myanmar pada 30 Jun 2021. – Gambar Reuters

YANGON, 1 Julai – Pihak berkuasa Myanmar membebaskan lebih dari 2.000 penunjuk perasaan anti-kudeta dari penjara di seluruh negara pada hari Rabu, termasuk wartawan tempatan yang dipenjarakan setelah melaporkan secara kritikal mengenai tindakan keras berdarah junta.

Myanmar digegarkan oleh tunjuk perasaan besar-besaran dan tindak balas tentera yang brutal sejak kudeta Februari yang menggulingkan Aung San Suu Kyi dan pemerintahnya.

Lebih daripada 880 orang awam telah terbunuh dalam tindakan keras oleh Majlis Pentadbiran Negeri – ketika junta menyebut dirinya – dan hampir 6.500 ditangkap, menurut sebuah kumpulan pemantau tempatan.

Selepas pihak berkuasa mengumumkan pembebasan, sekumpulan sekurang-kurangnya 200 orang berkumpul di luar penjara Insein era penjajahan di Yangon dengan harapan orang yang disayangi dapat dibebaskan, kata seorang wartawan AFP.

Menekan barikade, banyak payung memegang tempat berlindung dari hujan ringan, rakaman media tempatan menunjukkan, dengan seorang wanita memegang bunga.

Seorang lelaki yang menunggu di luar penjara untuk anak perempuannya, seorang penunjuk perasaan, mengatakan bahawa dia “sangat bangga dengannya”.

“Saya akan mendorongnya untuk berjuang hingga mereka menang,” katanya kepada AFP.

Menjelang petang, sebanyak 2.296 penunjuk perasaan telah dibebaskan dari penjara di seluruh negara, kata pasukan maklumat junta dalam satu kenyataan.

Ketika bas keluar dari Insein untuk membawa tahanan ke balai polis tempatan di mana mereka akan dibebaskan, mereka yang menaiki kapal itu memberi salam tiga jari – simbol protes yang popular – melalui tingkap.

Media tempatan menerbitkan gambar yang dinyatakan menunjukkan trak yang keluar dari bandar utara Myitkyina, juga membawa tahanan.

Wartawan Kay Zon Nway dari Myanmar Sekarang adalah di antara mereka yang dibebaskan dari Insein, kata media dalam satu kenyataan.

Dia mengatakan bahawa dia telah mengalami “banyak hal” di penjara terkenal, tetapi menambahkan bahawa dia akan menjelaskan kemudian.

Wartawan Amerika Syarikat Danny Fenster ditahan di penjara yang sama setelah ditahan pada 24 Mei.

Tidak ada orang asing di antara mereka yang dibebaskan dari Insein pada hari Rabu, seorang pegawai penjara memberitahu AFP dengan syarat tidak mahu disebutkan namanya.

Ye Myo Khant, seorang wartawan foto berusia 20 tahun untuk Myanmar Press Agency, dibebaskan pada hari Rabu setelah penahanan selama 120 hari.

“Saya melaporkan ketika mereka menangkap saya secara tidak adil,” katanya.

Walaupun pembebasan itu akan disambut oleh individu dan keluarga yang disatukan kembali, ia “tidak akan melakukan apa-apa untuk menangkis penentangan popular terhadap pemerintahan ketenteraan”, kata Richard Horsey, penasihat kanan Myanmar untuk Kumpulan Krisis Antarabangsa, kepada AFP.

“Mereka tidak seharusnya ditahan. Kita juga harus ingat bahawa sebilangan orang-orang ini telah menghadapi interogasi dan penyiksaan yang kejam yang akan menyebabkan kerosakan yang berpanjangan, kelihatan dan tidak dapat dilihat. ”

Pada bulan Februari, junta membebaskan sekitar 23.000 tahanan, dengan beberapa kumpulan hak asasi pada waktu itu takut tindakan itu adalah untuk membebaskan ruang bagi penentang tentera dan juga menimbulkan kekacauan dalam masyarakat.

Pemimpin yang digulingkan Suu Kyi, yang berada dalam tahanan rumah sejak kudeta itu, meminta rakyat Myanmar untuk tetap “bersatu” dalam menghadapi pemerintahan ketenteraan, para pengacaranya menyampaikannya pada hari Selasa ketika dia muncul kembali di pengadilan junta.

Pemenang Nobel, dan putri pahlawan kemerdekaan Jenderal Aung San, tidak terlihat oleh dunia luar yang melarang beberapa penampilan di pengadilan.

Suu Kyi, 76, diserang dengan sebilangan tuduhan eklektik. Dia boleh dipenjara lebih dari satu dekad jika disabitkan atas semua tuduhan. – AFP

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *