Ibu negara S.Korea menunda kelonggaran jarak sosial apabila kes Covid-19 melonjak | PressCliff

Ibu negara S.Korea menunda kelonggaran jarak sosial apabila kes Covid-19 melonjak |  Surat Bahasa Melayu


Pemerintah telah mengatakan akan melonggarkan jarak sosial dan membenarkan pertemuan peribadi hingga enam orang di wilayah Seoul yang lebih besar. – Gambar AFP

SEOUL, 30 Jun – Ibu negara Korea Selatan, Seoul dan wilayah jirannya akan menunda seminggu kelonggaran peraturan menjauhkan diri kerana peningkatan kes Covid-19 secara mendadak, kata pihak berkuasa.

Pemerintah mengatakan akan melonggarkan jarak sosial dan mengizinkan perhimpunan peribadi hingga enam orang di wilayah Seoul yang lebih besar, dari empat sekarang, mulai 1 Julai kerana pemacu inokulasi di negara ini semakin meningkat.

Walaupun jumlah jangkitan baru setiap hari tetap di bawah 700 sejak awal bulan ini, Korea Selatan melaporkan 794 kes koronavirus baru semalam, menurut Badan Pengendalian dan Pencegahan Penyakit Korea (KDCA).

Dari 759 kes baru yang ditularkan secara tempatan, 631 atau 83.1 peratus adalah dari wilayah Seoul yang lebih besar, Yoon Tae-ho, seorang pegawai kanan kementerian kesihatan, memberitahu taklimat hari ini.

Kes-kes tersebut, termasuk varian Delta yang lebih mudah dijumpai, terdapat di universiti, tempat kerja dan restoran di kawasan metropolitan, kata Yoon.

Penerapan jarak sosial yang disemak semula dalam situasi “krisis yang teruk dan kritikal” saat ini dapat menimbulkan kekeliruan dan penularan yang lebih besar, kata kota Seoul dalam satu pernyataan.

Para pakar mengatakan pengumuman pembatasan yang diumumkan, termasuk waktu operasi yang lebih lama untuk pub dan pelonggaran larangan perhimpunan peribadi, mungkin telah menghantar isyarat yang salah kepada orang ramai dan pihak kesihatan meminta orang ramai untuk berhati-hati.

Korea Selatan telah menyuntik hampir 30 peratus daripada 52 juta penduduknya dengan sekurang-kurangnya satu dos vaksin Covid-19, menjadikannya tepat untuk mencapai sasaran 70% pada bulan September.

Negara telah mencatatkan sejumlah 156.961 jangkitan dan 2.018 kematian Covid-19 pada malam tadi tengah malam, data KDCA menunjukkan. – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *