HK hartawan Jimmy Lai’s Next Digital untuk berhenti beroperasi dari 1 Julai, menurut memo | PressCliff

HK hartawan Jimmy Lai's Next Digital untuk berhenti beroperasi dari 1 Julai, menurut memo |  Surat Bahasa Melayu


Foto fail udara ini yang diambil pada 18 Mei 2021 menunjukkan pejabat surat khabar Apple Daily, sebahagian daripada kumpulan media Next Digital, di kawasan perindustrian Tseung Kwan O di Hong Kong. – Gambar AFP

HONG KONG, 30 Jun – Kumpulan media Hong Kong Next Digital, yang dimiliki oleh hartawan Jimmy Lai yang dipenjara, akan berhenti beroperasi mulai 1 Julai setelah aset syarikat dibekukan sebagai sebahagian daripada siasatan keselamatan negara, menurut memo dalaman yang dilihat oleh Reuters.

Next Digital tidak segera menanggapi permintaan untuk memberi komen.

Syarikat itu adalah penerbit Apple Daily, sebuah akhbar pro-demokrasi yang popular yang ditutup minggu lalu setelah bilik berita diserbu oleh 500 pegawai polis yang menyiasat sama ada beberapa artikel melanggar undang-undang keselamatan.

Beijing memberlakukan undang-undang tersebut di Hong Kong pada 30 Jun 2020. Ia menghukum tindakan yang dianggap oleh China sebagai subversif, pemisah, keganasan atau kolusi dengan pasukan asing hingga penjara seumur hidup.

Pengkritik mengatakan ia telah digunakan untuk menghancurkan perbezaan pendapat, sementara para penyokongnya mengatakan telah memulihkan ketenteraman di Hong Kong setelah berbulan-bulan protes pro-demokrasi.

Memo Digital Seterusnya, yang dikongsi secara berasingan oleh dua pekerja, mengatakan aset yang berkaitan dengan syarikat itu tetap dibekukan di bawah siasatan keselamatan negara.

Bertarikh 30 Jun, memo itu ditujukan kepada semua kakitangan Hong Kong dari dewan.

“Kumpulan itu akan berhenti beroperasi,” katanya. “Walaupun jalan di depan itu sukar, terus maju!”

Biro Keselamatan Hong Kong, yang mengarahkan pembekuan aset, tidak segera menanggapi permintaan untuk memberi komen.

Lai, seorang pengkritik setia Beijing, ditangkap tahun lalu kerana disyaki berkolusi dengan pasukan asing. Dia kini menjalani hukuman penjara kerana mengambil bahagian dalam perhimpunan haram semasa tunjuk perasaan pro-demokrasi Hong Kong 2019.

Next Digital, yang mempunyai permodalan pasaran HK $ 765 juta (RM408 juta), dalam satu kenyataan kepada Bursa Saham Hong Kong semalam mengatakan bahawa ia telah menerima cadangan untuk melepaskan Amazing Sino, yang mengoperasikan edisi dalam talian Taiwan Apple Daily.

Sebelumnya, ia tidak lagi mencetak edisi Taiwan di pulau demokratik, yang China anggap sebagai wilayah yang berpisah, menyalahkan penurunan pendapatan iklan dan keadaan perniagaan yang sukar di Hong Kong yang berkaitan dengan politik. – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *