Gelombang panas mematikan membanting Kanada, AS | PressCliff

Gelombang panas mematikan membanting Kanada, AS |  Surat Bahasa Melayu


Seorang wanita membaca buku di air pancut awam semasa gelombang panas yang belum pernah terjadi sebelumnya di Portland, Oregon, AS 27 Jun 2021. – Gambar Reuters

VANCOUVER, 1 Julai – Berjuta-juta orang di Kanada barat dan Amerika barat laut berada di bawah amaran panas pada hari Rabu ketika wilayah tersebut mengalami suhu memecah rekod dan polis melaporkan sejumlah kematian mungkin berkaitan dengan keadaan terik.

Gelombang panas telah melancarkan perkhidmatan kecemasan, dengan sekurang-kurangnya 134 orang mati secara tiba-tiba sejak Jumaat di kawasan Vancouver dan ratusan lagi di seluruh British Columbia, menurut polis Kanada dan koroner tempatan.

“Suhu yang dicatat minggu ini tidak pernah terjadi sebelumnya – nyawa telah hilang dan risiko kebakaran liar berada pada tahap yang sangat tinggi,” kata Perdana Menteri Kanada, Justin Trudeau.

Di bandar Seattle di barat laut AS, doktor melaporkan banjir mangsa strok panas, dan sekurang-kurangnya dua pesakit – berusia 65 dan 68 tahun – meninggal kerana hipertermia ketika badan mereka terlalu panas, menurut Seattle Times.

Suhu yang melambung tinggi di kawasan lembah, gunung, dan gurun California menimbulkan kebimbangan akan kebakaran di tengah-tengah keadaan kering yang berangin, dengan ribut petir yang dapat mencetuskan ramalan api di beberapa bahagian di bahagian barat Amerika Syarikat.

Presiden Joe Biden memberitahu pertemuan virtual dengan gabenor dari negara-negara barat bahawa “ancaman kebakaran hutan barat tahun ini sama teruknya seperti yang pernah terjadi.”

Mengingat kebakaran hutan tahun lalu yang membakar lebih dari 10 juta ekar (empat juta hektar) di seluruh Amerika Syarikat dan menyebabkan “langit oren yang kelihatan seperti akhir hari,” Biden memberi amaran bahawa tahun ini “boleh menjadi lebih sukar.”

Pegawai persekutuan mengatakan musim kebakaran sudah melampaui tahun lalu – yang terburuk dalam rekod di California yang dilanda kemarau.

Kira-kira 9.000 pemadam kebakaran telah dikerahkan untuk memerangi kebakaran di selusin negeri AS, khususnya Lava Fire California utara, yang telah membakar lebih dari 17,000 ekar.

‘Terlalu banyak’

Kanada mencipta rekod suhu tinggi sepanjang masa baru untuk hari ketiga berturut-turut pada hari Selasa, mencapai 121 darjah Fahrenheit (49.5 darjah Celsius) di Lytton, kira-kira 155 batu (250 kilometer) timur Vancouver, perkhidmatan cuaca negara itu, Environment Canada, dilapor.

Jabatan Polis Vancouver mengatakan pada hari Rabu bahawa pihaknya sendiri telah menanggapi lebih dari 98 kematian secara tiba-tiba sejak hari Jumaat, dengan sebahagian besar “berkaitan dengan panas.”

Bandar pantai Pasifik selama beberapa hari mencatatkan suhu sekitar 90 darjah Fahrenheit – hampir 20 darjah di atas norma bermusim.

Beberapa penduduk tempatan Vancouver mengatakan bahawa mereka tidak pernah mengalami suhu seperti itu sebelumnya.

“Tidak pernah seburuk ini. Saya tidak pernah melihat perkara seperti ini, ”kata seorang penduduk yang hanya memberikan namanya sebagai Rosa.

“Saya harap ia tidak akan menjadi seperti ini lagi. Ini terlalu banyak.”

Yang lain meratapi bahawa beberapa penduduk lebih terdedah kepada panas daripada yang lain.

“Saya merasa bagi orang-orang itu sama ada mereka demografi tua atau orang-orang yang tinggal di pusat bandar timur Vancouver yang tidak mempunyai tempat yang bagus untuk hidup atau tidur,” kata perenang sungai Graham Griedger.

Environment Canada mengatakan gelombang panas di bandar ini akan menjadi kurang kuat mulai hari Rabu tetapi suhu panas yang tidak semestinya akan berterusan sepanjang baki minggu ini.

‘Tidak akan menjadi yang terakhir’

Perubahan iklim menyebabkan suhu pencatatan menjadi lebih kerap. Di peringkat global, dekad hingga 2019 adalah yang paling panas dicatatkan, dan lima tahun terpanas semuanya berlaku dalam lima tahun terakhir.

“Kami telah melihat lebih banyak kejadian cuaca ekstrem seperti ini dalam beberapa tahun terakhir. Jadi secara realistik, kita tahu bahawa gelombang panas ini tidak akan menjadi yang terakhir, ”kata Trudeau.

Panas terik yang meluas ke wilayah Kutub Utara Kanada telah disalahkan pada “kubah panas” tekanan tinggi yang memerangkap udara hangat di rantau ini.

Suhu di bandar Pasifik Barat Daya Pasifik AS dan Portland dan Seattle mencapai tahap yang tidak dapat dilihat sejak penyimpanan rekod bermula pada tahun 1940-an: 115 darjah Fahrenheit di Portland dan 108 di Seattle Isnin.

Perdana Menteri British Columbia, John Horgan, yang merangkumi Vancouver, mengatakan “minggu terpanas yang pernah dialami oleh British Columbia” adalah “akibat buruk bagi keluarga dan masyarakat.”

Pejabat ketua koroner wilayah itu mengatakan dalam satu kenyataan bahawa ia mencatatkan 486 kematian antara hari Jumaat dan Rabu, berbanding rata-rata 165 orang.

Gelombang panas telah memaksa sekolah dan pusat vaksinasi Covid-19 ditutup di daerah Vancouver, sementara pegawai mendirikan air pancut sementara dan stesen kabut di sudut jalan.

Bandar-bandar di seluruh barat Amerika Syarikat dan Kanada membuka pusat penyejukan kecemasan dan pekerja jangkauan membagikan botol air dan topi. – AFP

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *