Ekonomi UK menyusut lebih banyak daripada yang dijangkakan pada suku pertama | PressCliff

Ekonomi UK menyusut lebih banyak daripada yang dijangkakan pada suku pertama |  Surat Bahasa Melayu


Produk domestik kasar menguncup 1.6 peratus dalam tiga bulan hingga akhir bulan Mac, turun dari angka sebelumnya 1.5 peratus, kata Pejabat Statistik Nasional (ONS) dalam satu kenyataan. – Gambar Reuters

LONDON, 30 Jun – Ekonomi yang dilanda koronavirus Britain menyusut sedikit lebih tinggi daripada yang dijangkakan pada suku pertama sebelum pelonggaran sekatan penguncupan berikutnya, data rasmi yang disemak menunjukkan hari ini.

Produk domestik kasar menguncup 1.6 peratus dalam tiga bulan hingga akhir bulan Mac, turun dari angka sebelumnya 1.5 peratus, kata Pejabat Statistik Nasional (ONS) dalam satu kenyataan.

“Angka PDB yang dikemas kini hari ini menunjukkan gambaran yang sama dengan perkiraan kami sebelumnya dengan sekolah, perhotelan dan peruncitan yang semuanya dilanda pengenaan semula lockdown pada bulan Januari dan Februari, dengan pemulihan pada bulan Mac,” kata wakil statistik nasional ONS, Jonathan Athow.

“Dengan banyak perkhidmatan yang tidak tersedia, rumah tangga kembali disimpan pada tahap rekod.”

Kerajaan UK mengetepikan kembali penguncian England pada awal Januari, tetapi mula menghapus sekatan pada awal bulan Mac dengan pembukaan semula sekolah.

Di bawah pembukaan semula secara berperingkat, bar dan restoran memulakan semula makan di luar pada bulan April dan perkhidmatan dalaman pada bulan Mei.

Kedai runcit yang tidak penting juga dibuka semula pada bulan April.

Ekonomi dijangka dibuka sepenuhnya pada 19 Julai, setelah pemerintah menangguhkan tarikh empat minggu kerana jangkitan Delta yang meningkat.

ONS menambah pada hari Rabu bahawa aktiviti ekonomi pada suku pertama adalah 8.8 peratus di bawah tahap pra-wabak dari akhir 2019.

“Revisi ke bawah terhadap pertumbuhan PDB Q1 mungkin tidak akan menghentikan ekonomi dari kembali ke puncak pra-pandemi dalam beberapa bulan mendatang,” kata penganalisis Capital Economics, Paul Dales.

“Dan pemulihan yang lebih besar dalam kadar simpanan rumah tangga meningkatkan potensi kenaikan KDNK yang lebih cepat di depan.” – AFP

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *