Di JB, tiada tanda protes Demokrasi Hitam hari ini di tengah kehadiran polis yang kuat | PressCliff

Di JB, tiada tanda protes Demokrasi Hitam hari ini di tengah kehadiran polis yang kuat |  Surat Bahasa Melayu


Polis mengejar jalan utama menuju Istana Pasir Pelangi berhampiran pusat bandar Johor Baru 30 Jun 2021. – Gambar oleh Ben Tan

JOHOR BARU, 30 Jun – Tidak ada tanda-tanda ada perhimpunan atau kejadian yang tidak diingini hari ini berikutan seruan gerakan ‘Demokrasi Hitam’ untuk memprotes pelaksanaan perintah kawalan gerakan seluruh negara (MCO) di kawasan yang ditentukan di seluruh ibu negeri di sini.

Tunjuk perasaan itu, yang dijadualkan akan diadakan pada pukul 12 malam di kawasan strategik pusat bandar di sini hari ini, namun dibayangi oleh kawalan keselamatan yang ketat oleh polis.

Antara lokasi utama yang mula disasarkan adalah Istana Bukit Serene, Istana Besar, Istana Pasir Pelangi dan bangunan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) di sepanjang Jalan Datuk Dalam dan Jalan Ayer Molek.

Pemeriksaan oleh PressCliff pada jam 4 petang menunjukkan bahawa kehadiran polis telah diperketat dengan sekatan jalan yang merangkumi jalan utama yang menuju ke pusat bandar dan kawasan yang disenaraikan.

Laluan Jalan Skudai yang popular di sepanjang kawasan Teluk Danga menyaksikan anggota polis menuju ke jalan menuju ke Istana Bukit Serene.

Jalan pusat bandar yang menuju ke bangunan KWSP dan Wisma Persekutuan ditutup dan hanya dibuka untuk mereka yang mempunyai janji vaksinasi di Pusat Konvensyen Antarabangsa Persada.

Terdahulu, Ketua Polis Johor Baru Sourh Asisten Komisioner Mohd Padzli Mohd Zain dipetik oleh portal Melayu Kosmo mengatakan keadaan di pusat bandar terkawal tanpa ada tanda-tanda perhimpunan haram.

Beliau berkata, anggota yang terlibat dalam langkah keselamatan berjumlah 400 pegawai dan pegawai berpangkat.

“Kawalan keselamatan yang telah kami buat di beberapa lokasi strategik di kota tidak mengesan adanya gerakan tunjuk perasaan Demokrasi Hitam,” katanya ketika ditemui di bangunan KWSP pada awal sore.

Semalam, Ketua Polis Johor, Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay memberi amaran kepada individu dan kumpulan yang berhasrat untuk menyertai tunjuk perasaan ‘Demokrasi Hitam’ hari ini untuk tidak melakukannya atau berisiko diganggu kerana melanggar prosedur operasi standard (SOP) di bawah perintah kawalan pergerakan (MCO) .

Dia memberi jaminan kepada orang ramai bahawa polis telah menggerakkan elemen keselamatan untuk memastikan bahawa tidak ada insiden yang melibatkan demonstrasi ‘Demokrasi Hitam’ akan berlaku di negeri ini.

Pada hari Isnin, video berdurasi dua minit 40 saat bertajuk Mesej Pada Rakyat Malaysia menunjukkan seorang lelaki dengan suara yang berubah-ubah dan memakai topeng Guy Fawkes mendesak rakyat Malaysia di seluruh negara untuk memprotes pemerintah Perikatan Nasional (PN) sekarang.

Menyebut tunjuk perasaan itu sebagai ‘Operasi Demokrasi Hitam’, tokoh yang tidak dikenali itu mendakwa bahawa objektifnya adalah untuk menggulingkan kerajaan dalam bahasa Melayu.

Dia menyuruh rakyat Malaysia pergi ke jalanan dengan memakai pakaian hitam pada tengah hari pada 30 Jun (hari ini) dan menamakan Istana Negara, Masjid Negara dan masjid negeri sebagai tempat berkumpul.

Tunjuk perasaan ‘Demokrasi Hitam’ dijangka diadakan di Istana Negara, sekitar Lembah Klang, Masjid Putrajaya, Dataran Merdeka, istana negara dan pejabat KWSP di setiap negeri.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *