Data Dunia Kami memuji Putrajaya kerana berkongsi data vaksinasi Covid-19 dengan orang ramai, menggesa negara lain untuk melakukan perkara yang sama | PressCliff

Data Dunia Kami memuji Putrajaya kerana berkongsi data vaksinasi Covid-19 dengan orang ramai, menggesa negara lain untuk melakukan perkara yang sama |  Surat Bahasa Melayu


Menteri Teknologi dan Inovasi Sains Khairy Jamaluddin bercakap dengan media di pusat vaksinasi Covid-19 di Bukit Jalil 21 Jun 2021. – Gambar oleh Ahmad Zamzahuri

KUALA LUMPUR, 30 Jun – Langkah Malaysia untuk berkongsi data Covid-19 secara terbuka telah dipuji oleh ketua data untuk penerbitan dalam talian Our World In Data, yang antara lain mengesan maklumat Covid-19 di seluruh dunia.

Dalam catatan di Twitter, Edouard Mathieu memuji inisiatif Malaysia dan menggesa negara lain untuk mengikutinya.

“Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Malaysia baru saja mengumumkan peluncuran repositori GitHub di mana data vaksinasi nasional kini akan diterbitkan.

“Saya benar-benar berharap lebih banyak pemerintah melakukan ini (dan langsung memberitahu kami, seperti yang dia lakukan di threadnya!)” Mathieu tweet.

Sebelumnya, menteri yang bertanggungjawab terhadap vaksin Covid-19 Khairy Jamaluddin mengumumkan bahawa kementerian telah menyediakan gudang GitHub bagi data Program Imunisasi Nasional Covid-19 (PICK) utama.

Sebagai permulaan, ini termasuk data harian dan kumulatif mengenai vaksinasi yang disampaikan, di peringkat negara dan negeri.

Dia kemudian mengundang repositori lain seperti Our World in Data untuk memanfaatkan repositori kementerian, dan bukannya menggabungkan data secara manual.

GitHub adalah hos dalam talian yang menyediakan repositori untuk pengembangan perisian dan data lain, biasanya digunakan untuk projek sumber terbuka.

Segala data atau kod yang tersedia di repositori dapat ditarik oleh sesiapa sahaja di mana sahaja di dunia.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *