Covid-19: PR Singapura memberikan notis tinggal di rumah yang dijumpai bersama keluarga dan sembilan pemindah rumah, didenda S $ 7,000 | PressCliff

Covid-19: PR Singapura memberikan notis tinggal di rumah yang dijumpai bersama keluarga dan sembilan pemindah rumah, didenda S $ 7,000 |  Surat Bahasa Melayu


Penggerak rumah di rumah Ko Kyung Ho tidak menyedari bahawa dia sedang memberikan notis tinggal di rumahnya dan diberitahu oleh pegawai penguat kuasa untuk berhenti bekerja. – Gambar pexel

SINGAPURA, 30 Jun – Seorang penduduk tetap Singapura berusia 46 tahun yang kembali dari Korea Selatan didenda $ 7,000 (RM21,620) kerana berbohong kepada pegawai imigresen bahawa dia akan memberikan notis tinggal di rumahnya sahaja.

Sebaliknya, dia ditemui bersama ahli keluarganya, bersama dengan sembilan penggerak rumah, semasa pemeriksaan oleh pegawai penguat kuasa pada keesokan harinya.

Semalam, Ko Kyung Ho mengaku salah atas tuduhan memberikan maklumat palsu di bawah Akta Penyakit Berjangkit.

Satu tuduhan membenarkan pemindah masuk ke rumahnya semasa dia menjalani pemberitahuan tinggal di rumahnya diambil kira untuk menjatuhkan hukuman.

Timbalan Pendakwa Raya (DPP) Joshua Lim memberitahu mahkamah bahawa Ko bekerja di Korea Selatan ketika melakukan kesalahan itu dan akan mengunjungi keluarganya di Singapura beberapa kali dalam setahun ketika dua anaknya yang masih remaja belajar di sini.

Pada 25 November tahun lalu, Ko mendarat di Singapura pada waktu petang di Terminal 3 Bandara Changi dan diberitahu bahawa dia harus memberikan notis tinggal di rumah sama ada di kemudahan khusus atau di tempat kediamannya yang dinyatakan sebagai sebahagian daripada langkah-langkah negara untuk membendung penyebaran Covid-19.

Ko memilih untuk menyampaikan notisnya di rumah dan diberitahu oleh pegawai imigresen bahawa dia hanya dapat melakukannya dalam keadaan tertentu, yang juga dinyatakan dalam bentuk perisytiharan yang diakui Ko.

Syaratnya adalah bahawa Ko akan dibenarkan menyampaikan notisnya di tempat kediamannya yang diisytiharkan hanya jika dia tinggal bersendirian atau dengan anggota rumah tangga yang mempunyai sejarah perjalanan yang sama dengannya dan juga memberikan notis mereka untuk jangka masa yang sama.

Sebagai syarat, Ko seharusnya sudah membuat semua pengaturan yang diperlukan untuk memastikan bahawa dia tidak tinggal bersama orang yang tidak mempunyai sejarah perjalanan yang sama dengannya.

Sekiranya dia tidak mematuhi syarat-syarat ini, dia diberitahu bahawa dia akan didakwa atas kesalahan di bawah Akta Penyakit Berjangkit.

Siasatan mendapati bahawa Ko dan isterinya telah memutuskan untuk menggunakan perkhidmatan syarikat pindah rumah pada akhir Oktober untuk mengalihkan barang-barang mereka dari tempat kediaman lama mereka ke alamat yang telah dinyatakan oleh Ko dalam borang tersebut. Langkah itu akan berlaku pada pagi 26 November.

Bagaimanapun, DPP Lim mengatakan bahawa Ko tidak pernah memberitahu pegawai imigresen bahawa isteri dan anak-anaknya akan berpindah dengannya pada keesokan harinya atau meminta izin agar penggerak meneruskan pekerjaan mereka.

DPP Lim menambah bahawa Ko memahami bahasa Inggeris dan telah mempelajari bahasa di Stanford University di Amerika Syarikat.

Setelah membersihkan imigresen, Ko diterima oleh isteri dan anaknya di lapangan terbang dan pasangan itu mengembara secara berasingan darinya setelah meninggalkan lapangan terbang.

Isteri Ko pulang ke rumah lama mereka dan anak mereka bermalam dengannya.

Pegawai penguat kuasa yang ditugaskan untuk melakukan lawatan rumah ke atas orang-orang yang memberikan notis tinggal di rumah mereka menemui kesalahan Ko pada petang 26 November.

Setibanya mereka, mereka menemui Ko bersama keluarganya di ruang tamu, bersama penggerak rumah membawa perabot dan barang-barang rumah lain ke kediaman.

Penggerak tidak menyedari bahawa Ko telah memberikan notis tinggal di rumahnya dan mereka diberitahu untuk berhenti bekerja oleh pegawai.

Ko kemudian dipindahkan ke Hotel Intercontinental untuk memberikan sisa notis tinggal di rumahnya, kata DPP Lim ketika dia menuntut denda maksimum S $ 10,000.

Pendakwa menyatakan bahawa kes Ko adalah salah satu kesalahan dan kesalahan yang rendah kerana dia telah pulang ke rumah setelah kembali ke Singapura dan membatasi interaksinya kepada keluarganya.

Semasa memohon hukuman lebih ringan untuk anak guamnya, peguam bela Adrian Wee yang menuntut denda $ 7,000 mengatakan bahawa Ko sebelum ini memberikan notis tinggal di rumahnya bersama keluarganya, yang menjadi asas keinginannya untuk melakukannya lagi.

“Tetapi ternyata, dan ini dia terima sepenuhnya, peraturannya telah berubah pada saat dia kembali ke Singapura pada bulan November.”

Wee juga mengatakan bahawa pelanggannya tidak berusaha untuk menipu siapa pun dan “tidak buta penularan penyakit ini”.

Dia mengatakan bahawa Ko tidak meninggalkan tempat kediamannya untuk keluar setelah tiba di Singapura dan dia juga telah bercakap dengan pegawai penguat kuasa di belakang pintu gelangsar di balkonnya.

Atas kesalahannya, Ko boleh dihukum denda hingga S $ 10,000 atau dipenjara hingga enam bulan, atau kedua-duanya. – HARI INI

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *