Celanese untuk membeli perniagaan Santoprene ExxonMobil dengan harga AS $ 1.15b | PressCliff

Celanese untuk membeli perniagaan Santoprene ExxonMobil dengan harga AS $ 1.15b |  Surat Bahasa Melayu


Jenama Santoprene Exxon Mobil adalah pengeluar global termoplastik vulcanizates (TPV), bahan berprestasi tinggi berangkai secara kimia yang menyajikan pelbagai kegunaan akhir termasuk automotif, pembinaan, perkakas, perubatan, dan industri. – Gambar Reuters

LONDON, 30 Jun – Syarikat bahan kimia dan bahan khas Celanese Corp hari ini mengatakan akan membeli perniagaan Santoprene Exxon Mobil Corp dalam perjanjian AS $ 1.15 bilion (RM4.8 bilion).

Exxon mengatakan penjualan itu merangkumi dua lokasi pembuatan di Pensacola, Florida dan Newport, Wales beserta produk yang berkaitan, pengembangan proses dan peralatan makmal, bangunan operasi dan pentadbiran, sistem kawalan dan dokumentasi, dan harta intelek.

Perjanjian itu dijangka ditutup pada suku keempat tahun ini, dan kemungkinan akan segera meningkat dengan pendapatan per saham Celanese 2022 yang disesuaikan dan aliran tunai percuma.

Jenama Santoprene Exxon Mobil adalah pengeluar global termoplastik vulcanizates (TPV), bahan berprestasi tinggi berangkai secara kimia yang menyajikan pelbagai kegunaan akhir termasuk automotif, pembinaan, perkakas, perubatan, dan industri.

Celanese mengatakan bahawa perjanjian itu diharapkan dapat membiayai perjanjian itu dengan lebihan wang tunai dan kecairan yang ada pada kunci kira-kira.

Reuters melaporkan pada bulan April bahawa Exxon Mobil sedang menjelajah penjualan bahagian Advanced Elastomer Systems (AES), yang berpotensi menilai pembuat polimer elastik sekitar US $ 800 juta termasuk hutang, menurut orang yang mengetahui perkara itu. – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *