Bintang Spurs Son tersisih dari skuad bola sepak Olimpik S. Korea | PressCliff

Bintang Spurs Son tersisih dari skuad bola sepak Olimpik S. Korea |  Surat Bahasa Melayu


Son Heung-min dari Korea Selatan meraikannya setelah memenangi pertandingan pingat emas bola sepak lelaki Sukan Asia di Bogor 1 September 2018. – Gambar Reuters

SEOUL, 30 Jun – Penyerang Tottenham Hotspur, Son Heung-min tidak termasuk dalam skuad bola sepak Olimpik 18 orang Korea Selatan yang dinamakan pada hari Rabu, menghindari kemungkinan dilema kelab lawan negara.

Kempen Liga Perdana Inggeris Son dengan Tottenham dijadualkan bermula pada hari Ahad 15 Ogos menentang juara Manchester City, hanya seminggu selepas final Olimpik di Tokyo.

Hwang Ui-jo dari FC Girondins de Bordeaux telah dinobatkan dalam skuad bawah 24 tahun sebagai pemain yang berusia lebih tua, sementara pemain tengah Valencia, Lee Kang-in, anggota skuad termuda pada usia 20 tahun, dapat menghindari tugas ketenteraan dengan memenangi pingat Olimpik .

Korea Selatan menghendaki semua lelaki yang berkebolehan berkhidmat selama 18 bulan. Tetapi pemenang pingat Olimpik atau pemenang pingat emas di Sukan Asia diberikan pengecualian daripada perkhidmatan.

Penyerang Spurs, Son dimaafkan bertugas selama 18 bulan dalam angkatan bersenjata setelah memenangi pingat emas di Sukan Asia 2018 di Indonesia, begitu juga Hwang, yang menjaringkan 12 gol untuk Bordeaux musim lalu.

“Saya tidak mempertimbangkan isu perkhidmatan ketenteraan,” kata ketua jurulatih Kim Hak-bum mengenai penamaan skuadnya.

“Saya hanya fokus mencari mereka yang paling kompetitif,” katanya kepada wartawan. “Kami akan berusaha yang terbaik.”

Taeguk Warriors memenangi gangsa di London 2012, dan memulakan usaha mereka untuk memperoleh pingat Olimpik kedua menentang New Zealand pada 22 Julai.

Romania dan Honduras juga berada di Kumpulan B, dengan dua pasukan teratas dari masing-masing dari empat kumpulan mara ke suku akhir.

Skuad Korea Selatan:

Penjaga gol: Song Bum-keun (Jeonbuk Hyundai Motors), Ahn Joon-soo (Busan IPark)

Pembela: Lee You-hyeon (Jeonbuk Hyundai Motors), Jeong Tae-wook (Daegu FC), Kim Jae-woo (Daegu FC), Kim Jin-ya (FC Seoul), Seol Young-woo (Ulsan FC), Kim Min -jae (Beijing Guoan)

Pemain tengah: Lee Kang-in (Valencia CF), Kim Dong-hyun (Gangwon FC), Won Du-jae (Ulsan FC), Lee Dong-gyeong (Ulsan FC), Jeong Seung-won (Daegu FC),

Penyerang: Hwang Ui-jo (FC Girondins de Bordeaux), Kwon Chang-hoon (Suwon Bluewings), Song Min-kyu (Pohang Steelers), Lee Dong-jun (Ulsan FC), Um Won-sang (Gwangju FC). – AFP

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *