Berkembang dengan masa-masa sukar, Bank Makanan Tempatan kini membantu menghubungkan mereka yang terjejas oleh Covid-19 untuk mendapatkan bantuan | PressCliff

Berkembang dengan masa-masa sukar, Bank Makanan Tempatan kini membantu menghubungkan mereka yang terjejas oleh Covid-19 untuk mendapatkan bantuan |  Surat Bahasa Melayu


Inisiatif yang dibuat sebagai Bank Makanan Tempatan telah membantu mempromosikan lebih dari sembilan bank makanan di seluruh Malaysia yang merangkumi bank-bank di Kuala Lumpur, Selangor, Pulau Pinang, Pahang dan Melaka dan mereka ingin membantu lebih banyak lagi. – Gambar ihsan Nasir Rashid

KUALA LUMPUR 30 Jun – Penganjur acara tempatan, Tempatan Fest menggunakan platform dan rangkaian mereka untuk membantu mempromosikan bank makanan di seluruh Malaysia.

Inisiatif itu, Tempatan Food Bank, telah membantu mempromosikan lebih dari sembilan bank makanan di seluruh Malaysia di tempat-tempat seperti Kuala Lumpur, Selangor, Pulau Pinang, Pahang dan Melaka dan mereka ingin membantu lebih banyak lagi.

Pengurus projek, Nasir Rashid berkata, peranan Tempatan Fest adalah menjadi pemula dan memberi liputan kepada bank makanan yang ada dan baru sementara juga mencari pihak yang terkena perintah perintah pergerakan (MCO) dan pandemi Covid-19.

Dia mengakui bahawa mereka terinspirasi oleh usaha yang ditunjukkan oleh organisasi nirlaba tempatan lain yang tanpa lelah berusaha untuk membantu mereka yang terlibat.

“Oleh itu, kami berusaha berhubungan dengan kolaborator Tempatan Fest yang lalu dan bertanya apakah mereka akan berminat untuk membuka bank makanan, kerana ada di antara mereka yang memiliki kafe dan tempat mereka sendiri.

“Kami juga menerima panggilan sukarela yang menawarkan ruang mereka sendiri dan meminta untuk bergabung dalam usaha ini.

“Sambungan masa lalu kami dari lawatan masa lalu kami telah banyak membantu kami dengan inisiatif ini,” kata Nasir PressCliff.

Bank Makanan Tempatan untuk Melaka.  - Gambar ihsan Nasir Rashid
Bank Makanan Tempatan untuk Melaka. – Gambar ihsan Nasir Rashid

Dia menambah bahawa dengan menggunakan reka bentuk poster standard dengan perincian setiap bank makanan dan lokasi mereka, lebih mudah bagi orang ramai untuk menyumbang kepada bank makanan masing-masing.

“Buat masa ini, kebanyakan mereka yang menyertai kami berasal dari komuniti setempat seperti Skate Tua dan Tita Kajang. Kami juga mempunyai beberapa pereka sukarelawan yang membantu kami membuat poster.

“Pendedahan itu bukan untuk kita, hanya untuk memberi tahu orang tentang bank makanan ini.

“Ini untuk mereka yang memerlukan barang keperluan dan bagi mereka yang ingin memberikan barang keperluan,” katanya.

Bank Makanan Tempatan untuk Subang Jaya.  - Gambar ihsan Nasir Rashid
Bank Makanan Tempatan untuk Subang Jaya. – Gambar ihsan Nasir Rashid

Sejak ditubuhkan pada 16 Jun, Bank Makanan Tempatan telah mendapat sokongan daripada orang ramai sambil melihat peningkatan pelanggan pelanggan bank makanan mereka.

“Kami terkejut dan terharu dengan sokongan itu tetapi pada masa yang sama, sangat menyedihkan apabila melihat bahawa banyak orang sangat memerlukan barang keperluan harian termasuk lampin bayi dan susu formula.

“Walaupun kita pernah melihat situasi seperti ini sebelumnya, tetapi semakin marak, orang yang datang untuk mengumpulkan barang keperluan dapat mencapai hingga 20 orang setiap hari.

“Menurut salah seorang kolaborator kami di Melaka, jumlah orang yang mereka terima meningkat dua kali lipat,” kata Nasir.

Nasir menambah bahawa rakan mereka dari Melaka di bawah komuniti Angkatan Tempatan Malaya (ALM) dan Kuantan di bawah Kuantan Pickers adalah antara yang paling aktif dalam inisiatif bank makanan mereka dan Tempatan Fest pertama kali menghampiri mereka untuk membantu.

Bank Makanan Tempatan untuk Kuala Lumpur.  - Gambar ihsan Nasir Rashid
Bank Makanan Tempatan untuk Kuala Lumpur. – Gambar ihsan Nasir Rashid

Bank Makanan Tempatan juga mencari sumbangan dari segi keperluan harian seperti beras, minyak masak, telur, tepung, dan lain-lain.

Walaupun mereka tidak menggalakkan sumbangan wang, mereka tetap menerimanya untuk membeli susu formula dan lampin.

“Kami berharap orang ramai dapat membantu kami berkongsi dan menyebarkan inisiatif ini kerana tujuan kami adalah untuk membantu orang.

“Terlalu banyak yang terjejas dan walaupun kita mempunyai NGO tempatan kita sendiri, mereka sudah mempunyai senarai orang untuk membantu mereka, membiarkan mereka melakukan perkara mereka.

“Bagi kami, kami baru memulai, sudah waktunya perubahan budaya, budaya memberi. Ini budaya yang baik di mana jika kita mempunyai sesuatu yang ekstra, kita memberikannya kepada mereka yang memerlukan, kita tidak mempunyai wang, tetapi kita dapat menyediakan barang keperluan harian kepada anda, ”kata Nasir.

Sebelumnya, Tempatan Fest menganjurkan acara yang berpusat pada jenama pakaian bebas tempatan yang telah mengadakan lawatan ke Malaysia sejak 2013.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *