Bantuan berjumlah RM147.1b yang diperuntukkan kepada PKS melalui pelbagai pakej rangsangan sejak 2020, kata Muhyiddin | PressCliff

Bantuan berjumlah RM147.1b yang diperuntukkan kepada PKS melalui pelbagai pakej rangsangan sejak 2020, kata Muhyiddin |  Surat Bahasa Melayu


Pengusaha gerai makanan bersiap sedia untuk melayani pelanggan di tengah pesanan kawalan pergerakan di Seberang Jaya 25 Jun 2021. – Gambar oleh Sayuti Zainudin

KUALA LUMPUR, 30 Jun – Kerajaan memperuntukkan RM147.1 bilion terutama untuk membantu perusahaan kecil dan sederhana (PKS) melalui pelbagai pakej rangsangan ekonomi yang diumumkan sejak 2020, kata Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Dengan pelaksanaan pakej-pakej ini, prospek pertumbuhan UKM akan pulih secara bertahap tahun ini sesuai dengan ramalan pertumbuhan ekonomi secara keseluruhan, katanya.

“Pakej rangsangan ekonomi serta Anggaran 2021 akan dapat membantu meringankan kekangan aliran tunai PKS dan meningkatkan daya tahan perniagaan mereka,” katanya dalam ucapan pra-rakaman untuk majlis pelancaran maya portal MSME MyAssist dan UKM Nasional Minggu 2021 hari ini.

Pakej rangsangan ekonomi yang dimaksudkan adalah Pakej Rangsangan Ekonomi 2020 (PRE 2020), Rancangan Pemulihan Ekonomi Nasional (Penjana), Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat (Prihatin), Pakej Rangsangan Ekonomi UKM Prihatin Tambahan (Prihatin SME Plus), Pakej Inisiatif Tambahan Prihatin (KitaPrihatin), Pakej Bantuan Perlindungan Ekonomi dan Rakyat Malaysia (Permai), Program Strategik untuk Memperkasakan Rakyat dan Ekonomi (Pemerkasa), Pemerkasa Plus, dan Pakej Pemulihan Ekonomi dan Kesejahteraan Rakyat (Pemulih) bernilai RM150 bilion yang diumumkan pada 28 Jun .

Muhyiddin menyatakan bahawa Bank Negara Malaysia telah meramalkan bahawa ekonomi negara akan berkembang antara enam hingga 7.5 peratus tahun ini dengan pemulihan aktiviti domestik yang stabil serta permintaan luaran yang meningkat menjadi faktor asas yang mendorong optimisme ini.

Dia menekankan bahawa PKS adalah tulang belakang ekonomi negara, membentuk sekitar 98.5 peratus daripada semua entiti perniagaan di Malaysia di semua peringkat sektoral.

“Secara keseluruhan, UKM di negara ini telah berhasil memberikan peluang pekerjaan kepada lebih dari 7.3 juta orang,” katanya.

Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi Datuk Seri Wan Junaidi Tuanku Jaafar turut hadir pada majlis hari ini. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *