Bank Negara: Pasaran kewangan tempatan yang dipengaruhi oleh faktor luaran domestik pada bulan Mei | PressCliff

Bank Negara: Pasaran kewangan tempatan yang dipengaruhi oleh faktor luaran domestik pada bulan Mei |  Surat Bahasa Melayu


BNM mengatakan pengenaan tindakan pengekangan yang lebih ketat di tengah peningkatan kes Covid-19 di dalam negeri menyebabkan kebimbangan lebih lanjut mengenai prospek ekonomi dan peningkatan penghindaran risiko terhadap aset kewangan domestik. – Gambar oleh Ahmad Zamzahuri

KUALA LUMPUR, 30 Jun – Pasaran kewangan domestik dipengaruhi oleh faktor domestik dan luaran pada bulan Mei, sementara sentimen pelabur dipengaruhi oleh ketidakpastian mengenai berlakunya wabak di rantau ini, kata Bank Negara Malaysia (BNM).

BNM mengatakan pengenaan tindakan pengekangan yang lebih ketat di tengah peningkatan kes Covid-19 di dalam negeri menyebabkan kebimbangan lebih lanjut mengenai prospek ekonomi dan peningkatan penghindaran risiko terhadap aset kewangan domestik.

“Akibatnya, FBM KLCI menurun 1.1 peratus dan ringgit menyusut 0,8 peratus berbanding dolar AS,” kata bank pusat dalam satu kenyataan hari ini.

Hasil 10 tahun Sekuriti Kerajaan Malaysia meningkat sebanyak sembilan mata asas, didorong oleh jangkaan peningkatan rangsangan fiskal domestik untuk menyokong aktiviti ekonomi, katanya.

Di samping itu, “tanda-tanda inflasi yang lebih tinggi dan perbincangan yang akan datang oleh Rizab Persekutuan AS untuk mengurangkan pembelian aset menyebabkan pertambahan kenaikan hasil Perbendaharaan AS jangka panjang, yang melimpah ke hasil dalam ekonomi pasaran baru muncul, termasuk Malaysia”.

Bank kekal bermodalkan untuk menahan tekanan yang berpotensi dan mengekalkan perantaraan kredit dalam ekonomi.

“Walaupun terdapat penurunan marginal dalam nisbah modal, lebihan simpanan modal bank tetap kukuh pada RM119.9 bilion pada Mei 2021.

“Kualiti aset dalam sistem perbankan tetap utuh dan bank terus memfasilitasi bantuan pembayaran balik kepada peminjam yang berdaya maju yang menghadapi masalah kewangan sementara.

“Secara keseluruhannya, nisbah pinjaman terjejas kasar dan bersih tetap stabil pada masing-masing 1.6 peratus dan 1.0 peratus.

“Jumlah peruntukan yang disisihkan terhadap potensi kerugian kredit adalah 1,8 persen dari total pinjaman sistem perbankan,” kata BNM.

Mengenai pertumbuhan pembiayaan, bank pusat mengatakan pertumbuhan pembiayaan bersih Mei secara amnya bertahan pada 4.8 peratus berbanding 4.9 peratus pada bulan April, mencerminkan pertumbuhan pinjaman tertunggak yang stabil di tengah penyederhanaan pertumbuhan bon korporat yang tertunggak sebanyak 7.2 peratus pada bulan Mei, berbanding 7.7 per sen pada bulan April.

“Pertumbuhan pinjaman isi rumah yang luar biasa adalah 6.1 persen berbanding 6.2 persen pada bulan April, namun, pengeluaran pinjaman dan pembayaran balik menurun di kebanyakan tujuan, sebagian mencerminkan pelaksanaan perintah pengendalian pergerakan 3.0.

“Bagi perniagaan, pertumbuhan pinjaman tertunggak dipertahankan pada 0,4 persen sejak April di tengah pertumbuhan pinjaman modal kerja yang lemah,” tambahnya. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *