Bagaimana pelancongan gelap membawa pelancong ke zon bencana | PressCliff

Bagaimana pelancongan gelap membawa pelancong ke zon bencana |  Surat Bahasa Melayu


Chernobyl telah menjadi destinasi pelancongan yang popular, terutamanya sejak siri mini ‘Chernobyl’ ditayangkan pada tahun 2019. – Gambar ETX Studio

NEW YORK, 1 Julai – Hawaii, Caribbean atau Riviera? Tidak, Terima kasih! Ketika datang ke percutian, peminat pelancongan gelap yang disebut lebih suka memilih pergi ke tempat-tempat yang menyaksikan beberapa waktu paling gelap dalam sejarah, atau melihat zon bencana alam, melangkah dengan baik antara voyeurisme dan kenangan.

Sekiranya anda mempunyai cita rasa mengerikan, sudut sejarah yang menggelikan dan paling gelap, maka pelancongan gelap boleh jadi tiket. Trend perjalanan ini dilihat oleh dua penyelidik Amerika, Malcolm Foley dan John Lennon, pada tahun 90-an. Dalam buku mereka Pelancongan Gelap: Tarikan Kematian dan Bencana, penulis mendefinisikan konsep tersebut sebagai perjalanan ke laman web yang berkaitan dengan kematian dan penderitaan. Tidak ada yang sangat ceria, pendeknya.

Tetapi pelancongan gelap kini mempunyai perkara berikut. Sehingga kini ia mempunyai satu set destinasi wajib dilihat sendiri. Yang paling utama adalah lokasi bencana nuklear. Ini termasuk Fukushima di Jepun, tentu saja, tetapi juga Pripyat yang kurang terkenal di Ukraine – sebuah bandar hantu di sebelah Chernobyl – atau Semey (dahulunya Semipalatinsk) di Kazakhstan, bekas laman web ujian nuklear Soviet. Namun, perhatikan bahawa pelancong yang menjelajah ke daerah-daerah ini berpotensi membahayakan kesihatan mereka, kerana, sekurang-kurangnya, kesan radioaktif masih terikat oleh sempadan antara pelancongan kesenangan dan pelancongan gelap. Pelancong lain mempunyai minat untuk mengunjungi penjara, seperti Alcatraz di lepas pantai San Francisco atau penjara Tuol Sleng di Kemboja, di mana tahanan polis Khmer Rouge dipenjarakan.

Dari pembunuhan beramai-ramai ke penguasa dadah

Walaupun ada yang tidak ragu-ragu untuk mengunjungi zon bencana seperti New Orleans setelah Badai Katrina pada tahun 2005 – hanya untuk bersenang-senang – yang lain tergoda dengan lawatan dengan rasa yang dipersoalkan. Di MedellĂ­n, Colombia, misalnya, pelancong dapat mengunjungi kota “di jejak Pablo Escobar.” Di Rwanda, syarikat pelancongan yang tidak bertanggungjawab menawarkan lawatan yang mengambil kera besar dan juga pembunuhan Tutsi. Akhirnya, sebilangan orang bersedia membayar banyak wang untuk berpeluang menemui mayat di hutan Aokigahara, yang lebih dikenali di Jepun sebagai “hutan bunuh diri.”

Oleh itu, walaupun rasa ingin tahu dan kenangan adalah bahagian penting dalam pelancongan, pelancong dapat menentukan sendiri betapa gelapnya mereka bersedia untuk pergi … – ETX Studio

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *