AstraZeneca mengesahkan penghantaran vaksin seterusnya untuk Malaysia pada awal Julai | PressCliff

AstraZeneca mengesahkan penghantaran vaksin seterusnya untuk Malaysia pada awal Julai |  Surat Bahasa Melayu


Seorang jururawat menahan dos vaksin AstraZeneca Covid-19 di World Trade Center Kuala Lumpur 5 Mei 2021. – Gambar oleh Ahmad Zamzahuri

KUALA LUMPUR, 30 Jun – Syarikat vaksin Covid-19 AstraZeneca telah mengesahkan penghantaran 586,700 dos vaksin ke Malaysia pada awal Julai.

Ini akan diikuti dengan penghantaran tambahan dalam minggu dan bulan yang akan datang, kata syarikat itu dalam satu kenyataan hari ini.

“Lebih daripada 828,000 dos vaksin AstraZeneca’s Covid-19 telah dihantar ke Malaysia hingga kini.

“Selain itu, AstraZeneca berada di landasan tepat untuk memberikan 6.4 juta dos antara sekarang dan awal tahun depan dan akan menyokong penghantaran berjuta-juta lagi melalui Covax (Covid-19 Vaccines Global Access) dan (lain-lain) sumbangan,” kata syarikat itu.

Menurut presiden negara AstraZeneca Malaysia Dr Sanjeev Panchal, anggaran penyampaian terbaru untuk Malaysia menunjukkan nilai kerajaan, industri dan lain-lain yang bekerjasama untuk menyokong pemulihan kesihatan dan ekonomi.

“Ketika kita terus memerangi wabak dan kesannya, kita akan terus bekerja sama dengan pemerintah dan pihak lain sepanjang lonjakan kes-kes yang berlaku sekarang, untuk meletakkan Malaysia pada jalan kembali ke normal secepat mungkin,” katanya dalam kenyataan itu juga menunjukkan bahawa penghantaran langsung berikutnya menandakan peningkatan kapasiti bekalan AstraZeneca untuk Asia-Pasifik, melalui tujuh rantaian bekalan yang ditubuhkan di rantau ini.

Syarikat itu menambah bahawa ia mempunyai hampir 30 juta dos vaksin AstraZeneca Covid-19 yang dihantar di seluruh Persatuan Negara-negara Asia Tenggara hingga kini, sementara lebih dari 600 juta dos vaksin telah dikeluarkan untuk bekalan ke 168 negara di seluruh dunia.

Pada 10 Jun, Reuters melaporkan bahawa AstraZeneca bekerjasama erat dengan pemerintah Asia Tenggara untuk memastikan vaksin Covid-19 dibekalkan “secepat mungkin”, setelah melaporkan penundaan dalam pengiriman pesanan dari kilang Thailand yang dimiliki oleh raja berkuasa negara itu. .

Malaysia dan Taiwan minggu itu menjadi yang terbaru di rantau ini untuk memberi amaran bahawa mereka menjangkakan kelewatan dalam penghantaran vaksin AstraZeneca yang dihasilkan di Thailand.

Dalam laporan itu, ia juga mengatakan bahawa Malaysia dijadualkan menerima 610,000 dos dari Thailand pada bulan Jun dan 1,6 juta pada akhir tahun ini, tetapi menterinya yang bertanggungjawab dalam pemerolehan vaksin, Khairy Jamaluddin pada 8 Jun mengatakan bahawa kerajaan Malaysia mengharapkan beberapa penundaan.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *