AS menggesa kelewatan rancangan cukai digital EU | PressCliff

AS menggesa kelewatan rancangan cukai digital EU |  Surat Bahasa Melayu


Seiring dengan Ireland, negara-negara yang didekati oleh Washington berada di belakang kematian rancangan sebelumnya untuk cukai digital EU yang akan menyaksikan kenaikan cukai untuk syarikat teknologi AS. – Gambar Reuters

BRUSSELS, 30 Jun – Amerika Syarikat segera meminta EU menangguhkan cukai digital di seluruh blok, dengan memberi amaran bahawa ia boleh merundingkan perbincangan antarabangsa untuk merombak cukai global, menurut dokumen diplomatik AS yang dilihat oleh AFP hari ini.

Hujah tersebut telah dibuat sejak beberapa hari kebelakangan ini dalam usaha menjangkau diplomatik oleh Washington untuk beberapa ibu negara EU, kata diplomat dengan syarat tidak mahu disebutkan namanya.

Pungutan EU, yang akan diumumkan oleh Suruhanjaya Eropah pada 14 Juli, “mengancam pekerjaan yang dilakukan melalui proses OECD / G20,” kata dokumen AS.

“Kami mendesak anda untuk bekerjasama dengan Majlis Eropah dan Suruhanjaya Eropah” untuk menunda pembebasannya, tambah dokumen itu, merujuk kepada institusi-institusi Eropah yang akan melaksanakan rancangan EU.

Waktunya “akan berisiko sepenuhnya menggagalkan rundingan pada saat sensitif,” tambah AS.

Rundingan yang melibatkan 139 negara sedang dijalankan di OECD di Paris untuk membuat perjanjian awal penting mengenai percukaian global tepat pada masanya untuk pertemuan menteri kewangan G20 di Venice pada 9 Julai.

Perbincangan kemudiannya akan diteruskan dengan harapan akan kesepakatan terakhir pada akhir tahun ini.

Sumber diplomatik memberitahu AFP permintaan oleh AS disampaikan kepada kementerian di beberapa negara EU, termasuk Jerman, Belanda dan negara-negara Nordik, walaupun pihak berkuasa enggan mengesahkan usaha lobi dalam catatan.

Seiring dengan Ireland, negara-negara yang didekati oleh Washington berada di belakang kematian rancangan sebelumnya untuk cukai digital EU yang akan menyaksikan kenaikan cukai untuk syarikat teknologi AS.

Cukai digital nasional yang seterusnya oleh Perancis, Sepanyol dan lain-lain telah mendapat sambutan sengit dari presiden AS ketika itu, Donald Trump, yang membebankan tarif perdagangan ke atas wain dan produk EU yang lain sebagai tindak balas.

‘Sepihak’

Negara-negara kini merundingkan cukai korporat minimum global yang disokong AS sekurang-kurangnya 15 peratus bersama dengan peruntukan kedua yang akan membolehkan negara-negara mengenakan cukai sebahagian daripada keuntungan syarikat paling menguntungkan di dunia, tidak kira di mana mereka beribu pejabat.

Walaupun belum diketahui umum, Suruhanjaya Eropah menegaskan rancangan pungutan barunya akan sesuai dengan apa sahaja yang dipersetujui di OECD dan akan mencecah ribuan syarikat, termasuk syarikat Eropah.

Wang yang diperoleh dari cukai digital bertujuan untuk membantu membayar rancangan pemulihan pasca wabak bernilai 750 bilion euro (RM3.7 trilion) blok itu.

AS mengatakan bahawa, “sementara kami menghargai pernyataan umum yang berulang-ulang” mengenai masalah itu, ia menganggap kelewatan yang diperlukan untuk memuaskan “pihak berkepentingan penting” yang akan bersusah payah melihat “langkah sepihak” oleh Eropah.

Di Washington, Jabatan Negara AS dan Jabatan Perbendaharaan AS enggan memberi komen kepada AFP ketika ditanya mengenai permintaan penangguhan.

“Amerika Syarikat difokuskan untuk mencari penyelesaian multilateral untuk sejumlah isu utama yang berkaitan dengan percukaian antarabangsa, termasuk masalah kita dengan cukai perkhidmatan digital,” kata jurucakap Jabatan Negara.

Permintaan AS datang hanya beberapa minggu setelah sidang kemuncak EU-AS di mana Presiden AS Joe Biden dan ketua EU mengumumkan penyusunan semula hubungan setelah empat tahun sukar semasa presiden Trump.

Kedua-dua pihak mengumumkan gencatan senjata selama lima tahun dalam pertarungan dua dekad mengenai subsidi Airbus dan Boeing. Tetapi masalah rumit lain tetap ada, termasuk penolakan oleh pemerintah Biden untuk menjatuhkan tarif import ke atas keluli dan aluminium Eropah. – AFP

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *