Ahli perniagaan pertama kali didakwa dengan penstrukturan semula transaksi di Malaysia | PressCliff

Ahli perniagaan pertama kali didakwa dengan penstrukturan semula transaksi di Malaysia |  Surat Bahasa Melayu


Wanita itu didakwa memerintahkan salah seorang pegawainya untuk menyusun empat transaksi berjumlah RM238,575 ke dalam akaun CIMB milik syarikatnya untuk mengelakkan keperluan pelaporan sebagaimana yang diperuntukkan di bawah Seksyen 14 (1) (a) Anti Pencucian Wang, Pembiayaan Anti Keganasan dan Hasil Akta Aktiviti Tidak Sah 2001.

KUALA LUMPUR 30 Jun – Seorang ahli perniagaan dihadapkan ke Mahkamah Sesyen di sini hari ini dengan empat tuduhan penstrukturan semula transaksi melibatkan lebih RM200,000 – menjadikannya yang pertama di Malaysia yang didakwa atas kesalahan itu.

Mazni Abu Bakar, 59, bagaimanapun, mengaku tidak bersalah atas semua pertuduhan yang dibacakan di hadapan Hakim Datin Sabariah Othman. Dia juga mengadili empat tuduhan pengubahan wang haram.

Bagi caj penstrukturan semula transaksi, wanita itu didakwa memerintahkan salah seorang pekerjanya untuk menyusun empat transaksi berjumlah RM238,575 ke dalam akaun CIMB milik syarikatnya, Sasrestu Sdn Bhd, untuk mengelakkan syarat pelaporan sebagaimana yang diperuntukkan di bawah Seksyen 14 (1) ) (a) Akta Anti Pengubahan Wang Haram, Pembiayaan Anti-Keganasan dan Hasil Kegiatan Tidak Sah (AMLATFPUAA) 2001.

Dia didakwa melakukan kesalahan itu di CIMB Bank Berhad cawangan Taman Melawati antara 16 Jan dan 21 Mei 2018.

Tuduhan itu, yang dirangka di bawah Seksyen 4A (1) AMLATFPUAA 2001, membawa hukuman penjara maksimum tujuh tahun atau denda lima kali jumlah atau nilai agregat transaksi pada masa kesalahan itu dilakukan, jika sabit kesalahan.

Mazni juga menghadapi empat tuduhan pengubahan wang haram melibatkan RM233,352 yang dipercayai hasil daripada aktiviti haram melalui pembelian Toyota Alphard dan pembayaran kepada Kastam yang dilakukan di bank yang sama antara 20 Februari dan 18 September 2018.

Untuk itu, dia didakwa di bawah Seksyen 4 (1) (b) AMLATFPUAA 2001 yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 15 tahun dan denda RM5 juta atau tidak kurang dari lima kali jumlah atau nilai hasil daripada yang haram aktiviti, mana yang lebih tinggi, jika disabitkan.

Pendakwaan dilakukan oleh Timbalan Pendakwa dari Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia Mahadi Abdul Jumaat sementara ahli perniagaan itu diwakili peguam K. Theivendran.

Mahkamah membenarkan wanita itu diikat jamin RM80,000 dengan seorang penjamin dan menetapkan 30 Julai sebagai penjelasan.― Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *