Zii Jia menjauhkan perbandingan Chong Wei | PressCliff

Zii Jia menjauhkan perbandingan Chong Wei |  Surat Bahasa Melayu


Pemain nombor lapan dunia itu juga berharap dapat merangkul pingat di Sukan pelbagai sukan terbesar di dunia di Jepun. – Gambar AFP

KUALA LUMPUR, 29 Jun – Pemain badminton perseorangan negara, Lee Zii Jia lebih memilih untuk menutup pandangan berbanding membandingkannya dengan pemenang pingat perak Olimpik tiga kali, Datuk Lee Chong Wei menjelang Sukan Olimpik Tokyo bulan depan.

Memerintah juara Seluruh England Zii Jia tidak mahu melakukan perbandingan seperti itu kerana dia berhasrat untuk menikmati penampilan sulung Olimpik tanpa tekanan tambahan.

“Saya sedar bahawa banyak orang membuat perbandingan antara saya dan Chong Wei selama ini.

“Tetapi saya tidak melayan mereka. Saya berharap dapat pergi ke Tokyo dalam keadaan terbaik dan tanpa tekanan sama sekali, ā€¯katanya dalam klip video yang disiarkan di laman Facebook Persatuan Badminton Malaysia hari ini.

Pemain nombor lapan dunia itu juga berharap dapat merangkul pingat di Sukan pelbagai sukan terbesar di dunia di Jepun.

Pemain berusia 23 tahun itu tidak mementingkan warna pingat selagi dia dapat menghantar barang di Musashino Forest Sports Plaza.

Kedahan pasti akan menjadi antara pesaing pingat di Tokyo berikutan kemenangannya di All England setelah mengalahkan pemain nombor dua dunia, Viktor Axelsen dari Denmark 30-29, 20-22, 21-9 di final di Birmingham pada bulan Mac.

Zii Jia akan mempunyai tujuh pemain lain untuk menyertai Sukan Olimpik Tokyo, iaitu Soniia Cheah (perseorangan wanita); Aaron Chia-Soh Wooi Yik (beregu lelaki); Chow Mei Kuan-Lee Meng Yean (beregu wanita); dan Chan Peng Soon-Goh Liu Ying (beregu campuran).

Sukan Olimpik Tokyo akan berlangsung dari 23 Julai-8 Ogos. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *