Taiwan akan meningkatkan vaksin dengan lebih banyak tembakan Moderna dalam perjalanan | PressCliff

Taiwan akan meningkatkan vaksin dengan lebih banyak tembakan Moderna dalam perjalanan |  Surat Bahasa Melayu


Seorang kakitangan perubatan mendapat vaksin terhadap Covid-19 coronavirus di Far Eastern Memorial Hospital di New Taipei City pada 22 Mac 2021. – Gambar AFP

TAIPEI, 29 Jun – Sebanyak 410,000 dos vaksin Moderna Inc Covid-19 akan tiba di Taiwan esok, kata Wakil Menteri Dalam Negeri Chen Tsung-yen semalam, meningkatkan lagi usaha pulau itu untuk memerangi sekumpulan jangkitan tempatan.

Hanya sekitar 8 persen dari 23.5 juta orang Taiwan telah menerima sekurang-kurangnya satu dari dua rejimen tembakan terhadap Covid-19, dan pemerintah berada di bawah tekanan untuk mempercepat pengiriman jutaan dos yang dipesannya.

“Penerbangan dengan 410,000 dos akan tiba esok atau awal malam jika semuanya berjalan seperti biasa,” kata Chen kepada wartawan.

Kerajaan sebelumnya telah mengesahkan akan menerima sebahagian dari pesanan langsungnya untuk 5.05 juta dos dari Moderna semalam, tetapi tidak secara langsung mengatakan berapa jumlah yang akan datang.

Taiwan telah menerima sejumlah 4.85 juta dos vaksin Covid-19 hingga kini, termasuk 1.24 juta yang disumbangkan oleh Jepun dan 2.5 juta disumbangkan oleh Amerika Syarikat. Jepun telah menjanjikan 1 juta lagi, sementara Lithuania memberikan Taiwan 20,000.

Pesanan langsung Taiwan juga merangkumi 10 juta dos dari AstraZeneca Plc dan 4.76 juta dari skema perkongsian global COVAX untuk negara berpendapatan rendah.

Ia mendapat 10 juta dos lagi atas pesanan dari dua syarikat Taiwan yang sedang mengembangkan vaksin domestik, tetapi masih belum jelas kapan mereka mungkin mula diberikan kerana masih belum disetujui oleh pemerintah.

Wabak virus Taiwan sendiri sedang dikendalikan, tetapi tetap waspada terhadap sebilangan kes varian Delta yang sangat menular di selatan Taiwan. – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *