SPRM Selangor menangkap tiga polis berhubung dakwaan rasuah | PressCliff

Pemuda PKR Perak membuat laporan SPRM berhubung dakwaan penyalahgunaan kuasa dalam pemberian tanah |  Surat Bahasa Melayu


Menurut sumber, semua suspek lelaki, berusia 26 hingga 31 tahun, ditangkap di pejabat SPRM Selangor kira-kira jam 6 petang hari ini setelah dipanggil untuk memberikan keterangan mereka. – Gambar oleh Azneal Ishak

SHAH ALAM, 29 Jun – Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) cawangan Selangor telah menahan tiga anggota polis kerana disyaki meminta dan menerima rasuah sebanyak RM2,000 daripada seorang individu untuk mengelakkan dikompaun kerana melanggar perintah kawalan pergerakan (MCO) ).

Menurut sumber, semua suspek lelaki, berusia 26 hingga 31 tahun, ditangkap di pejabat SPRM Selangor kira-kira jam 6 petang hari ini setelah dipanggil untuk memberikan keterangan mereka.

“Difahamkan, kejadian itu berlaku ketika individu itu melakukan kerja-kerja membuang batu bata dari sebuah trak kren ke rumah adiknya yang sedang dalam pembinaan di Shah Alam dan didatangi oleh ketiga-tiga suspek pada 25 Jun.

“Salah seorang suspek meminta dan menerima wang tunai dari individu tersebut agar kejadian tersebut tidak akan dilaporkan kepada Pegawai Pemantau Polis kerana mengeluarkan denda kompaun antara RM20,000 hingga RM50,000 kerana melakukan aktiviti yang tidak dibenarkan semasa MCO tempoh, ”kata sumber itu.

Sementara itu, Pengarah SPRM Selangor, Datuk Alias ​​Salim ketika dihubungi mengesahkan penahanan itu dan mengatakan kes itu disiasat mengikut Seksyen 17 (a) Akta SPRM 2009.

Ketiganya akan dihadapkan ke Mahkamah Majistret Shah Alam pada jam 9 pagi esok untuk permohonan reman. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *