SPRM: Malaysia memerlukan undang-undang mengenai pemilikan benefisiari untuk memerangi rasuah | PressCliff

SPRM: Malaysia memerlukan undang-undang mengenai pemilikan benefisiari untuk memerangi rasuah |  Surat Bahasa Melayu


Ketua Pesuruhjaya SPRM, Datuk Seri Azam Baki berkata, antara inisiatif SPRM di bawah Rancangan Pencegahan Rasuah Nasional (NACP) 2019-2023 adalah meletakkan peruntukan baru di bawah Akta SPRM 2009 yang ada untuk menangani isu-isu benefisiari dan pemilikan benefisiari mengenai perolehan awam. – Gambar Bernama

PUTRAJAYA, 29 Jun – Malaysia perlu mempunyai undang-undang mengenai pemilikan benefisiari di atas peraturan yang ada mengenai pemilikan benefisiari yang diperkenalkan oleh Suruhanjaya Syarikat Malaysia untuk memerangi rasuah, kata Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Datuk Seri Azam Baki.

Menambah bahawa sudah waktunya Malaysia mempunyai undang-undang seperti itu, katanya antara inisiatif SPRM di bawah Rancangan Pencegahan Rasuah Nasional (NACP) 2019-2023 adalah meletakkan peruntukan baru di bawah Akta SPRM 2009 yang ada untuk menangani isu-isu benefisiari dan benefisiari pemilikan mengenai perolehan awam.

Mengenang selama 37 tahun sebagai pegawai antikorupsi di International Training of Anti-Corruption Authority (IAACA) -MACC Training Program 2021 yang diadakan hampir hari ini, dia mengatakan dia telah menyaksikan bagaimana rasuah dan rasuah telah berkembang selama bertahun-tahun.

Hari ini, katanya, para korup dan penjenayah telah mengubah modus operandi mereka dengan beroperasi di sindiket dan mencuci keuntungan mereka yang haram melalui syarikat berdaftar yang sah dengan proksi dan penama sebagai sempadan untuk menyembunyikan kekayaan mereka.

Dia juga menceritakan bagaimana SPRM baru-baru ini membongkar sindiket yang berjaya memperoleh banyak kontrak kerajaan berjumlah RM3.8 bilion menggunakan penama sebagai sempadan untuk menutup pemilik sebenar.

Dengan demikian, dia mengulangi pentingnya latihan dan pengembangan modal insan untuk badan-badan antirasuah.

“Tidak ada gunanya terus melakukan penyelidikan berdasarkan pendekatan konvensional dan tidak mengikuti tren teknik penyiasatan terkini dan modus operandi orang yang korup,” katanya. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *