Skor mati ketika gelombang panas melanda Kanada, AS, kata polis | PressCliff

Skor mati ketika gelombang panas melanda Kanada, AS, kata polis |  Surat Bahasa Melayu


Orang mencari cara untuk menyejukkan semasa ‘kubah panas,’ yang kini melayang di British Columbia dan Alberta ketika suhu yang memecahkan rekod membakar wilayah itu dan di Victoria, British Columbia, Kanada 28 Jun 2021. – Gambar Reuters

VANCOUVER, 30 Jun – Sekurang-kurangnya 69 orang di wilayah Vancouver Kanada tewas dalam gelombang panas yang melanda barat negara itu dan Barat Laut Pasifik AS, kata polis semalam.

Sebilangan besar yang mati di pinggir bandar Vancouver Burnaby dan Surrey sejak 24 jam yang lalu adalah warga tua atau orang dengan keadaan kesihatan yang mendasari, kata Polis Diraja Kanada (RCMP).

Perbandaran tempatan lain mengatakan bahawa mereka juga telah menjawab banyak panggilan kematian mendadak sejak hari Isnin, tetapi belum melepaskan tol.

“Walaupun masih dalam penyiasatan, panas diyakini menjadi faktor penyumbang dalam mayoritas kematian,” kata Koperal RCMP Michael Kalanj dalam satu kenyataan.

Perubahan iklim menyebabkan suhu pencatatan menjadi lebih kerap. Di peringkat global, dekad hingga 2019 adalah yang paling panas dicatatkan, dan lima tahun terpanas semuanya berlaku dalam lima tahun terakhir.

Panas terik yang meluas dari negara bagian Oregon AS ke wilayah Artik Kanada telah disalahkan di atas rabung tekanan tinggi yang memerangkap udara hangat di rantau ini.

Pada hari Isnin, Kanada menetapkan rekod suhu tinggi sepanjang masa baru iaitu 118 darjah Fahrenheit (47.9 darjah Celsius) di Lytton di British Columbia, kira-kira 155 batu (250 kilometer) timur Vancouver.

Dan peramal menjangka rekod akan kembali lagi semalam, meramalkan panas 120 F di Kanada barat.

Suhu di bandar Pasifik Barat Laut AS, Portland, Oregon dan Seattle, Washington mencapai tahap yang tidak terlihat sejak penyimpanan rekod bermula pada tahun 1940-an: 115 darjah Fahrenheit di Portland dan 108 di Seattle, menurut National Weather Service.

Vancouver di pantai Pasifik selama beberapa hari mencatatkan suhu melebihi 86 F (atau hampir 20 darjah di atas norma bermusim). Di daratan di sepanjang delta Sungai Fraser, kerana kelembapan yang tinggi, ahli klimatologi mengatakan bahawa ia seperti 111 F semalam.

‘Minggu terhangat yang pernah ada’

“Kami berada di tengah-tengah minggu terpanas yang pernah dialami oleh British Columbians, dan ada akibatnya, akibat buruk bagi keluarga dan masyarakat,” kata Perdana Menteri British Columbia John Horgan pada sidang akhbar.

“Bagaimana kita melewati waktu yang luar biasa ini adalah dengan bersatu,” katanya.

Dia mendesak “memeriksa orang-orang yang kita tahu mungkin berisiko, memastikan kita mempunyai kompres sejuk di dalam peti sejuk atau kita tinggal di bahagian paling sejuk di rumah kita, dan memastikan bahawa kita mengambil langkah-langkah untuk menyelesaikannya gelombang panas. “

Environment Canada telah mengeluarkan amaran untuk British Columbia, Alberta, dan beberapa bahagian Saskatchewan, Manitoba, Yukon dan Wilayah Barat Laut, dengan mengatakan “gelombang panas yang berpanjangan, berbahaya dan bersejarah akan berlanjutan hingga minggu ini.”

Perkhidmatan Cuaca Nasional AS mengeluarkan amaran serupa, mendesak orang untuk “tinggal di bangunan berhawa dingin, menghindari aktiviti luar yang berat, minum banyak air, dan memeriksa anggota keluarga / jiran.”

Gelombang panas telah memaksa sekolah dan pusat vaksinasi Covid-19 ditutup di daerah Vancouver, sementara pegawai mendirikan air pancut sementara dan stesen kabut di sudut jalan.

Kedai-kedai dengan cepat habis menjual alat penyaman udara dan kipas mudah alih, jadi beberapa orang tanpa penyejuk di rumah memberitahu AFP bahawa mereka berkumpul di dalam kereta berhawa dingin atau garaj parkir bawah tanah pada waktu malam.

Bandar-bandar di seluruh barat Amerika Syarikat dan Kanada membuka pusat penyejukan kecemasan dan pekerja jangkauan membagikan botol air dan topi.

Di Eugene di Oregon, penganjur terpaksa menyesuaikan hari terakhir ujian trek dan lapangan Olimpik AS, memindahkan acara petang ke petang.

Panas yang melampau, digabungkan dengan musim kemarau yang kuat, juga mewujudkan keadaan yang sempurna untuk beberapa kebakaran yang meletus pada hujung minggu, dan satu kebakaran di perbatasan California-Oregon telah membakar sekitar 600 hektar (1,500 ekar) pada pagi Isnin.

“Dubai akan menjadi lebih sejuk daripada yang kita lihat sekarang,” David Phillips, seorang ahli klimatologi kanan untuk Lingkungan Kanada, mengatakan kepada AFP pada hari Isnin. – AFP

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *