Serba Dinamik diberitahu untuk mematuhi arahan Bursa Malaysia | PressCliff

Serba Dinamik diberitahu untuk mematuhi arahan Bursa Malaysia |  Surat Bahasa Melayu


Bursa Malaysia memberi amaran akan mengambil tindakan sewajarnya terhadap Serba Dinamik atau para pengarahnya sekiranya gagal mematuhi arahan itu .. – Gambar Malay Mail

KUALA LUMPUR, 29 Jun – Serba Dinamik Holdings Bhd (SDHB) mengatakan telah diberitahu oleh Bursa Malaysia bahawa kegagalan untuk mematuhi arahan bursa untuk melakukan kajian bebas khas akan menjadi pelanggaran terhadap syarat penyenaraian pasaran saham.

Syarikat itu mengatakan pengawal selia bursa memberi amaran bahawa pihaknya mungkin mengambil tindakan sewajarnya terhadap Serba Dinamik atau para pengarahnya jika gagal mematuhi arahan tersebut.

Dalam makluman kepada bursa saham hari ini, syarikat itu mengatakan bahawa mereka harus melantik firma perakaunan antarabangsa atau firma perakaunan dengan gabungan antarabangsa yang mempunyai sumber daya yang mencukupi untuk melakukan kajian bebas khas pada 2 Julai untuk mengatasi masalah yang ditimbulkan oleh KPMG PLT di pembentangannya kepada dewan pada 3 Mei 2021.

Serba Dinamik mengatakan pihaknya juga harus memastikan firma perakaunan yang dilantik, atau sekutunya, “mempunyai kehadiran di Bahrain dan lokasi lain di luar negara, di mana pelanggan dan pembekal yang diketengahkan oleh KPMG, dalam pembentangan mereka kepada syarikat pada 3 Mei, 2021, terletak ”.

Bursa saham juga memberitahu Serba Dinamik “untuk memastikan ruang lingkup tinjauan bebas khas seperti yang dipersetujui antara jawatankuasa audit SDHB dan Ernst & Young Consulting Sdn Bhd (E&Y), di mana ruang lingkup itu juga dikongsi dengan Bursa Securities pada 15 Jun , 2021 ”.

Bursa Malaysia berhak untuk memperbesar dan memperluas skop kerja kajian bebas khas itu, menurut pemfailan bursa saham.

Terakhir, Serba juga diminta untuk melaporkan secara langsung kepada Bursa dan Suruhanjaya Sekuriti Malaysia secara berkala mengenai kemajuan tinjauan bebas khas dan mengenai penemuan setelah selesai kajian.

Sebelum arahan yang dikeluarkan oleh Bursa Malaysia, Serba Dinamik telah membuat pengumuman di mana ia mengesahkan bahawa EY telah bersetuju untuk bertindak sebagai penyemak bebas tertakluk kepada syarat, yang terutama melibatkan KPMG bekerjasama dengan EY untuk memudahkan kajian bebas yang berkesan.

Semalam, Serba Dinamik mengatakan dalam makluman bursa saham bahawa EY telah menerima pelantikan itu sebagai penyemak bebasnya untuk menilai kebenaran dan ketepatan perkara yang diketengahkan oleh bekas juruaudit luar syarikat KPMG PLT.

Ia juga menyetujui syarat-syarat EY iaitu memastikan bahawa pertunangan dapat dilakukan secara bebas dan objektif untuk kepentingan semua pihak yang berkepentingan.

Pada penutupan perdagangan Bursa hari ini, saham Serba Dinamik turun setengah sen kepada 32 sen dengan 834.88 juta saham diniagakan. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *