SDMC: Sektor kredit komuniti di Sarawak dibenarkan beroperasi di bawah Fasa Satu | PressCliff

SDMC: Sektor kredit komuniti di Sarawak dibenarkan beroperasi di bawah Fasa Satu |  Surat Bahasa Melayu


Hari ini, kes Covid-19 di Sarawak menunjukkan penurunan, dengan 242 kes baru dicatatkan, menjadikan jumlah terkumpul menjadi 64.475 dan dua lagi kematian akibat jangkitan virus dilaporkan, menjadikan jumlah keseluruhan menjadi 408 setakat ini. – Gambar oleh Shafwan Zaidon

KUCHING, 29 Jun – Sektor kredit komuniti di Sarawak dibenarkan beroperasi, berkuat kuasa mulai hari ini.

Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri (JPBN) dalam satu kenyataan mengatakan keputusan itu dibuat sebagai tambahan baru dalam senarai perkhidmatan penting dalam Fasa Satu Pengendalian Pergerakan di bawah Rancangan Pemulihan Nasional (NRP).

Hari ini, kes Covid-19 di Sarawak menunjukkan penurunan, dengan 242 kes baru dicatatkan, menjadikan jumlah terkumpul menjadi 64.475 dan dua lagi kematian akibat jangkitan virus dilaporkan, menjadikan jumlah keseluruhan menjadi 408 setakat ini.

Dalam kenyataan yang sama, Jabatan Kesihatan Negeri Sarawak menyatakan wujudnya dua kelompok baru, di Tebedu dan Tatau.

Kluster Tema Saan di Tebedu melibatkan penempatan di Kampung Tema Saan di mana 222 individu disaring, dengan 41 daripadanya dikesan positif Covid-19 sementara 181 orang negatif.

Kluster Nanga Belungai di Tatau melibatkan rumah panjang yang ditempatkan di bawah perintah kawalan pergerakan yang dipertingkatkan (EMCO), dengan 13 kes dikesan positif sementara 38 masih menunggu keputusan ujian mereka.

Kluster Jalan Simpang Tiga (Kuching) dinyatakan berakhir kerana tidak ada kes baru yang dilaporkan dalam tempoh 28 hari sementara 98 kluster masih aktif. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *