Sapura Energy mencatatkan kerugian bersih RM97.07 juta pada Q1 | PressCliff

Sapura Energy mencatatkan kerugian bersih RM97.07 juta pada Q1 |  Surat Bahasa Melayu


Dalam makluman kepada Bursa Malaysia hari ini, syarikat perkhidmatan minyak dan gas bersepadu mengatakan penurunan disebabkan terutamanya oleh kesan buruknya kadar pertukaran dolar AS terhadap ringgit, serta bahagian keuntungan yang lebih rendah dari syarikat bersekutu dan usaha sama. – Gambar Bernama

KUALA LUMPUR, 29 Jun – Sapura Energy Bhd mencatat kerugian bersih RM97.07 juta pada suku pertama (Q1) yang berakhir pada 30 April 2021, berbanding keuntungan bersih RM14.21 juta pada suku yang sama tahun lalu.

Dalam makluman kepada Bursa Malaysia hari ini, syarikat perkhidmatan minyak dan gas bersepadu mengatakan penurunan disebabkan terutamanya oleh kesan buruknya kadar pertukaran dolar AS terhadap ringgit, serta bahagian keuntungan yang lebih rendah dari syarikat bersekutu dan usaha sama.

Pendapatan meningkat 8.4 peratus kepada RM1.47 bilion pada suku yang ditinjau daripada RM1.36 bilion sebelumnya, terutamanya disebabkan oleh peningkatan pendapatan dari kejuruteraan dan pembinaan serta segmen perniagaan penggerudian, katanya.

Dalam pernyataan berasingan, ketua pegawai eksekutif kumpulan Datuk Mohd Anuar Taib mengatakan Sapura Energy telah memperoleh sekitar 95 peratus daripada pendapatan yang disasarkan untuk tahun kewangan 2022 (TK2022) dan menjangkakan syarikat itu akan melebihi pendapatan yang dicatatkan pada TK2021.

“Kami berada dalam posisi yang baik untuk memanfaatkan industri tenaga yang pulih, mengingat kenaikan harga minyak dan gas yang diharapkan.

“Pada saat yang sama, kami akan terus memperdalam kehadiran kami di sektor terbarukan untuk memastikan kami terus berkelanjutan di masa depan,” katanya mengulas prospek tersebut.

Buku pesanan kumpulan berjumlah RM11.8 bilion pada akhir Q1 TK2022.

Jumlah tawaran dan prospek syarikat pada masa ini bernilai RM147 bilion, dengan tender bernilai RM51 bilion sudah dihantar atau sedang berjalan, termasuk enam tawaran aktif di sektor boleh diperbaharui di seluruh Asia Pasifik. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *