Saham Eropah, AS meningkat apabila peniaga memikirkan pemulihan, lonjakan virus | PressCliff

Saham Eropah, AS meningkat apabila peniaga memikirkan pemulihan, lonjakan virus |  Surat Bahasa Melayu


Dolar membuat keuntungan kukuh berbanding euro dan pound ketika pengurangan virus yang diperbaharui menyaksikan pergerakan ke aset yang lebih selamat. – Gambar AFP

LONDON, 29 Jun – Pasaran saham Eropah dan AS melantun hari ini, ketika para pelabur menolak kerugian di Asia dan mempertimbangkan pemulihan ekonomi yang kuat terhadap kenaikan kes virus.

Dolar membuat keuntungan kukuh berbanding euro dan pound ketika pengurangan virus yang diperbaharui menyaksikan pergerakan ke aset yang lebih selamat.

Harga minyak dalam dolar meningkat selepas kerugian tajam pada hari sebelumnya, yang didorong oleh kebimbangan bahawa penguncian baru akan meredam permintaan.

OPEC dan pengeluar utama lain akan memutuskan untuk meningkatkan pengeluaran pada pertemuan mereka minggu ini.

Dengan berita mengenai perjanjian infrastruktur bipartisan Presiden AS Joe Biden telah berjalan dan kebimbangan inflasi terus berlanjutan, para peniaga mencari data pekerjaan AS yang penting pada akhir minggu dan permulaan musim pendapatan korporat bulan depan untuk mendapatkan inspirasi.

Di Wall Street, Nasdaq dan S&P 500 masing-masing mencatat rekod baru pada hari Isnin, dibantu oleh kenaikan baru dalam firma teknologi, dan indeks Dow Jones juga lebih tinggi pada awal perdagangan hari ini.

Tetapi stok Asia merosot ketika varian virus Delta yang lebih menular menyebabkan kadar jangkitan meningkat, seterusnya memaksa pemerintah untuk mencuba dan mencegah gelombang penyakit lain yang mematikan.

“Saham Eropah meningkat lebih tinggi hari ini, menyusul dari rekod tertinggi yang dicapai di Wall Street, tetapi (ada) sesi yang lebih lemah di Asia ketika kes Covid meningkat,” kata penganalisis pasaran Oanda, Sophie Griffiths.

Di Australia, kota-kota Sydney, Perth, Brisbane dan Darwin semuanya telah dikurung, dengan para pemimpin di negara itu juga berjuang untuk mempercepat program inokulasi.

Penyakit ini menyebabkan tindakan serupa di Afrika Selatan, sementara Rusia, bahagian Asia, Eropah dan Amerika Selatan juga menyaksikan lonjakan yang membimbangkan.

Sementara itu, lonjakan di Britain, yang memiliki salah satu peluncuran vaksinasi paling berhasil di dunia, telah menyebabkan sejumlah negara lain melarang penerbangan dari sana atau menerapkan peraturan karantina yang ketat.

Perkembangan tersebut telah menimbulkan kebimbangan bahawa ramalan pemulihan global dapat diturunkan atau setidaknya diperlahankan. – AFP

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *