Saham Asia ditekan oleh kebimbangan mengenai varian virus Delta, data AS menjadi fokus | PressCliff

Saham Asia ditekan oleh kebimbangan mengenai varian virus Delta, data AS menjadi fokus |  Surat Bahasa Melayu


Indeks MSCI saham Asia-Pasifik yang meluas di luar Jepun adalah 0.11 peratus lebih rendah, melayang di paras tertinggi baru-baru ini, walaupun momentum terhenti ketika beberapa negara mengenakan penguncian semula untuk menahan penyebaran varian virus Delta. – Gambar Reuters

SYDNEY, 29 Jun – Saham Asia naik lebih rendah hari ini kerana kebimbangan wabak coronavirus baru di rantau ini dapat melemahkan pemulihan ekonomi walaupun momentum yang kuat di Amerika Syarikat mendorong Federal Reserve untuk mempertimbangkan keluar lebih cepat dari kebijakan akomodatif.

Indeks MSCI saham Asia-Pasifik yang meluas di luar Jepun adalah 0.11 peratus lebih rendah, melayang di paras tertinggi baru-baru ini, walaupun momentum terhenti ketika beberapa negara mengenakan penguncian semula untuk menahan penyebaran varian virus Delta.

Saham Australia dan Jepun mengalami kerugian awal, dengan indeks ASX / 200 turun 0,76 peratus dan Nikkei jatuh 0,91 persen. Pasaran Korea Selatan turun 0,39 persen, dan saham China juga turun 1,06 persen.

Ketakutan mengenai penyebaran jangkitan virus Delta yang sangat berpengaruh telah menimbulkan sentimen pada saat pasaran terus meningkat setelah Fed mengejutkan para pedagang dengan kecenderungan hawkish awal bulan ini.

Australia sedang memerangi wabah kecil tetapi berkembang pesat dengan penutupan sekejap di beberapa kota, sementara Indonesia juga menghadapi kes tertinggi, Malaysia akan melanjutkan penutupan dan Thailand telah mengumumkan sekatan baru.

“Pasaran benar-benar mengejar air menjelang data buruh AS yang sangat penting akhir minggu ini,” kata Ray Attrill, Ketua Strategi FX di National Australia Bank di Sydney.

“Kami mempunyai akhir bulan dan suku dan di sini (Australia) berakhir tahun kewangan esok, jadi itu mungkin sebab lain untuk pasaran tidak mahu mengambil pandangan yang sangat kuat.”

Pada hari Jumaat, laporan pekerjaan AS yang dipantau dengan ketat untuk bulan Jun akan dikeluarkan, yang dapat mempengaruhi prospek kebijakan Fed dan membawa harapan untuk kenaikan suku bunga.

“Inflasi sudah jauh lebih tinggi daripada yang diperkirakan oleh Fed, jadi ini benar-benar laju peningkatan di pasar tenaga kerja yang berdiri di atas setiap indikator lain mengenai kapan Fed akan merasa selesa menandakan permulaan meruncing,” kata Menarik.

Berita mengenai kemungkinan perjanjian perbelanjaan infrastruktur AS yang bipartisan pada hujung minggu membantu meningkatkan selera risiko semalam.

Di Wall Street, Nasdaq dan S&P 500 masing-masing naik 0,98 persen dan 0,23 persen untuk mencapai paras tertinggi sepanjang masa pada hari Isnin, didorong oleh saham teknologi ketika pelabur bertaruh pada musim pendapatan yang tinggi.

Syarikat teknologi besar termasuk Facebook Inc, Netflix Inc, Twitter Inc dan Nvidia Corp adalah antara peneraju, membantu S&P 500 mengekalkan momentum setelah mencatat prestasi mingguan terbaik dalam 20 minggu pada hari Jumaat. Sebaliknya, Dow Jones Industrial Average turun 0.44, dan sektor kitaran turun tajam disebabkan kebimbangan mengenai lonjakan kes Covid-19 di seluruh Asia.

Di pasaran mata wang, dolar AS terus stabil ketika para pelabur terus berada di hadapan menjelang laporan pekerjaan hari Jumaat.

Pelabur juga melihat data keyakinan pengguna AS pada hari Selasa serta indeks pembuatan Institut Pengurusan Bekalan pada hari Khamis untuk petunjuk mengenai ke mana kadar faedah menuju.

Dolar dan yen telah mendapat keuntungan dari beberapa permintaan tempat perlindungan yang didorong oleh kebimbangan mengenai penyebaran strain virus Delta.

Greenback sedikit berubah berbanding euro pada AS $ 1.192 (RM4.95) dan berbanding yen Jepun pada 110.46 yen.

Hasil untuk penanda aras Perbendaharaan AS 10 tahun juga stabil pada 1.483.

Minyak mentah Brent turun 0.28 peratus pada AS $ 74.43 setong. Minyak mentah AS terakhir turun US $ 0.18, atau 0.25 peratus, pada AS $ 72.73 setong. Emas spot sedikit berubah pada AS $ 1,777,12 per auns pada 01.33 GMT). – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *