RHB Bank menyelesaikan penerbitan nota senior bernilai AS $ 500 juta | PressCliff


Dalam makluman kepada Bursa Malaysia hari ini, bank itu mengatakan bahawa nota senior, yang dinilai A3 oleh Moody's Investors Service Inc, berharga 5 tahun asas Perbendaharaan AS + 78 mata (bps) atau hasil 1.66 peratus dan akan membayar kupon 1.658 peratus setahun.  - Gambar Bernama
Dalam makluman kepada Bursa Malaysia hari ini, bank itu mengatakan bahawa nota senior, yang dinilai A3 oleh Moody’s Investors Service Inc, berharga 5 tahun asas Perbendaharaan AS + 78 mata (bps) atau hasil 1.66 peratus dan akan membayar kupon 1.658 peratus setahun. – Gambar Bernama

KUALA LUMPUR, 29 Jun – RHB Bank Bhd telah menyelesaikan penerbitan nota senior tanpa jaminan AS $ 500 juta (RM2.07 bilion), penerbitan keempat di bawah Program Nota Jangka Menengah Euro AS $ 5 bilion (Program EMTN) yang ditubuhkan pada 23 September , 2014.

Dalam makluman kepada Bursa Malaysia hari ini, bank itu mengatakan bahawa nota senior, yang dinilai A3 oleh Moody’s Investors Service Inc, berharga 5 tahun asas Perbendaharaan AS + 78 mata (bps) atau hasil 1.66 peratus dan akan membayar kupon sebanyak 1.658 peratus setahun.

“Tempoh nota senior adalah selama lima tahun, jatuh tempo pada 29 Jun 2026. Nota senior akan disenaraikan di Dagangan Sekuriti Bursa Singapura dan Bursa Kewangan Antarabangsa Labuan,” katanya.

RHB Bank mengatakan hasil bersih dari penerbitan nota senior akan digunakan oleh bank untuk modal kerja umum dan tujuan korporat lain.

Pengarah Urusan / Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan, Datuk Khairussaleh Ramli berkata, RHB Bank telah menerima maklum balas yang kuat daripada para pelabur sebelum melancarkan nota-nota senior dan keyakinan mereka terhadap kredit bank itu jelas tercermin dengan tawaran mencapai buku pesanan tertinggi melebihi AS $ 2.7 bilion pada panduan harga akhir pada 22 Jun 2021.

“Penerbitan ini mewakili kupon terendah dan spread terkuat yang pernah dicapai oleh RHB Bank di pasaran bon dolar AS, menandakan pulangan yang menggembirakan ke pasaran bon dolar AS sejak penawaran AS $ 300 juta pada Februari 2019,” katanya. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *