Republikan DPR AS menentang rang undang-undang China yang dipimpin oleh Demokrat | PressCliff

Republikan DPR AS menentang rang undang-undang China yang dipimpin oleh Demokrat |  Surat Bahasa Melayu


Keinginan untuk garis keras dalam menangani China adalah salah satu daripada sedikit sentimen bipartisan dalam Kongres AS yang sangat berpecah belah, yang dikawal ketat oleh rakan-rakan Presiden Joe Biden, Demokrat. – Gambar Reuters

WASHINGTON, 29 Jun – Jawatankuasa Perwakilan Luar Negeri Dewan Perwakilan AS semalam mengatakan mereka menentang undang-undang yang dipimpin oleh Demokrat yang bertujuan untuk meningkatkan daya saing dengan China dan mendorong Beijing untuk hak asasi manusia, yang bermaksud panel itu kemungkinan akan memajukan RUU minggu ini dengan hanya dukungan Demokrat.

Jurucakap Perwakilan Michael McCaul, komite tertinggi Republikan, mengatakan dia menentang “Memastikan Akta Kepemimpinan dan Penglibatan Global Amerika,” atau Eagle Act, yang akan dipertimbangkan oleh jawatankuasa itu besok.

Keinginan untuk garis keras dalam menangani China adalah salah satu daripada sedikit sentimen bipartisan dalam Kongres AS yang sangat berpecah belah, yang dikawal ketat oleh rakan-rakan Presiden Joe Biden, Demokrat.

Walau bagaimanapun, kedua-dua pihak tidak bersetuju mengenai cara terbaik untuk berurusan dengan China. Sebagai contoh, Republikan menentang peruntukan dalam Eagle Act yang akan membenarkan pendanaan untuk inisiatif iklim.

Tetapi Republikan juga mengatakan bahawa mereka merasakan Eagle Act menuntut terlalu banyak kajian dan akan menjadi kesempatan yang terlepas untuk mengambil tindakan yang bermakna seperti mengetatkan kawalan eksport teknologi dan mengatur akses ke beberapa jenis data peribadi sensitif, seperti maklumat kesihatan orang Amerika.

“Ini sebahagian besarnya hanyalah tagihan pesanan,” kata seorang pembantu Republikan.

Eagle Act diperkenalkan pada Mei oleh Pengerusi Hal Ehwal Luar Negeri Demokrat, Gregory Meeks.

Senat pada 8 Jun diluluskan oleh majoriti 68-32 bipartisan yang kuat, rang undang-undang China yang tersendiri, “Undang-Undang Inovasi dan Persaingan AS”, atau USICA, yang mengizinkan sekitar US $ 190 bilion (RM788 bilion) untuk peruntukan untuk memperkuatkan teknologi dan penyelidikan AS , dan meluluskan US $ 54 bilion untuk meningkatkan pengeluaran dan penyelidikan AS terhadap peralatan semikonduktor dan telekomunikasi. – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *