Rancangan untuk pusat pengeluaran vaksin Afrika Covid boleh menjadi ‘revolusioner’ | PressCliff

Rancangan untuk pusat pengeluaran vaksin Afrika Covid boleh menjadi 'revolusioner' |  Surat Bahasa Melayu


WHO mengatakan minggu lalu ia akan menubuhkan pusat dengan Afrika Selatan untuk memberi negara miskin alat untuk menghasilkan vaksin Covid-19 mereka sendiri. – Gambar Reuters

GENEVA, 29 Jun – Rancangan untuk pusat pengeluaran vaksin pertama Covid-19 yang bebas di Afrika dapat merevolusikan industri vaksin global tetapi akan bergantung pada kesediaan syarikat farmasi untuk berkongsi teknologi mereka, kata Pertubuhan Kesihatan Sedunia hari ini.

Agensi kesihatan yang berpusat di Geneva mengatakan minggu lalu pihaknya akan membangun pusat dengan Afrika Selatan untuk memberikan alat-alat untuk negara-negara miskin untuk menghasilkan vaksin Covid-19 mereka sendiri menggunakan teknologi mRNA yang kini digunakan dalam tembakan Moderna dan Pfizer Covid.

Agnès Buzyn, utusan ketua WHO untuk urusan pelbagai hala WHO, mengatakan bahawa beberapa negara Afrika dan Asia juga telah mengajukan permohonan dan perbincangan dengan Senegal dan Tunisia “cukup maju”.

“Anda dapat menyebutnya revolusioner karena hal itu tidak pernah dibayangkan sebelumnya dengan kecepatan dan cita-cita ini,” kata Buzyn. “Pertanyaan kuncinya adalah: apakah mereka di industri dengan teknologi yang paling maju akan menerima untuk memindahkannya.”

Perbincangan WHO sedang berlangsung dengan Pfizer dan Moderna, walaupun tidak jelas apakah mereka akan menerima untuk berkongsi teknologi mereka yang mungkin berpotensi untuk merosakkan penjualan masa depan. Walaupun yang terakhir mengatakan tidak akan memberlakukan hak paten pada vaksinnya selama pandemi, beberapa pakar kesihatan mengatakan bahawa apa yang diperlukan dengan lebih mendesak untuk mengembangkan pembuatannya adalah pengetahuan.

Tetapi walaupun tanpa bantuan daripada syarikat gergasi farmasi, syarikat permulaan dapat mengisi jurang, walaupun teknologi mRNA mereka “kurang matang”, kata Buzyn.

Ini akan mendorong pengeluaran kembali melebihi sasaran semasa akhir 2022, katanya.

Sana de Courcelles, seorang diplomat kesihatan Perancis yang memimpin tindak balas antarabangsa terhadap Covid-19, mengatakan Perancis akan menyokong hab Afrika Selatan secara politik dan juga kewangan, tanpa menetapkan jumlah.

“Sudah waktunya untuk berkongsi – untuk berkongsi dos tetapi juga untuk berkongsi teknologi, pengetahuan dan untuk berkongsi rasa tanggungjawab moral kolektif,” katanya.

Syarikat Afrika Selatan, Aspen Pharmacare, sudah menghasilkan banyak vaksin J&J secara tempatan.

Langkah-langkah sedang dirancang untuk memastikan bahawa pusat pengeluaran Afrika baru memiliki pasar serantau di mana mereka dapat menjual vaksin bukan Covid di masa depan, kata Marie-Paule Kieny dari Kumpulan Paten Ubat yang sedang menyiapkan kontrak untuk pusat Afrika Selatan.

“Sekiranya anda mengharapkan pengeluar baru di Afrika Selatan membuat vaksin lebih murah daripada pengeluar India yang besar maka anda bermimpi,” katanya. “Kita tidak boleh membangun sesuatu yang hanya berfungsi untuk pandemi.” – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *