Rancangan Finland untuk mengurangkan sekatan Covid diturunkan oleh peningkatan jangkitan peminat bola sepak | PressCliff

Rancangan Finland untuk mengurangkan sekatan Covid diturunkan oleh peningkatan jangkitan peminat bola sepak |  Surat Bahasa Melayu


Kadar jangkitan harian di Finland meningkat dari sekitar 50 sehari menjadi lebih dari 200 pada minggu lalu. – Gambar Reuters

HELSINKI, 29 Jun – Sekurang-kurangnya 300 orang Finland yang pergi bersorak pasukan kebangsaan pada kejohanan bola sepak Euro 2020 telah mengikat kontrak Covid-19, kata pegawai kesihatan hari ini.

Angka jangkitan harian di Finland meningkat dari sekitar 50 sehari menjadi lebih dari 200 pada minggu lalu dan angka itu kemungkinan akan meningkat dalam beberapa hari mendatang, kata mereka.

Ini terbukti bahawa peminat yang kembali menyebabkan peningkatan jangkitan harian Finland, kata Mika Salminen, ketua keselamatan di Institut Kesihatan Finland.

“Melihat pembahagian usia mereka, jelas bahawa belum banyak yang mendapat dua dos vaksin,” tambahnya.

Menurut pihak berkuasa kesihatan tempatan, lebih daripada 200 jangkitan yang dijangkiti di Rusia telah dikesan pada orang yang tinggal di kawasan metropolitan di sekitar ibu kota Helsinki.

“Soalan utama adalah, apakah kita akan melihat rantai jangkitan. Kini nampaknya kita tidak dapat bergerak ke tingkat larangan yang lebih rendah di daerah Helsinki, ”kata Salminen kepada Reuters.

Institut ini menganggarkan bahawa 4.500-6.000 peminat bola sepak pergi ke bandar St. Petersburg di Rusia untuk menyaksikan permainan.

Pihak berkuasa masih berusaha mengesan semua orang yang menghadiri acara tersebut dan memberi amaran bahawa mereka mungkin menyebarkan virus itu kepada rakan dan keluarga semasa perayaan musim panas hujung minggu lalu.

Minggu lalu, pihak berkuasa Rusia menyalahkan varian Delta baru kerana peningkatan jangkitan dan kematian baru di bandar-bandar besar termasuk St. Petersburg yang akan menjadi tuan rumah suku akhir pada hari Jumaat.

Finland kekal di antara negara-negara yang paling sedikit terkena wabak tersebut. Negara seramai 5.5 juta orang telah mencatatkan 95.387 jangkitan, 969 kematian dan 29 orang dimasukkan ke hospital kerana Covid-19. – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *