Pengguna Facebook mengacaukan kisah ayah dan anak Kedah mengumpulkan kadbod sekerap untuk memenuhi keperluan | PressCliff

Pengguna Facebook mengacaukan kisah ayah dan anak Kedah mengumpulkan kadbod sekerap untuk memenuhi keperluan |  Surat Bahasa Melayu


Bapa dan anak lelaki itu keluar ke tempat sampah pada waktu malam dengan harapan dapat mencari kadbod sekerap untuk dijual. – Gambar melalui Facebook / mohamadfirdaus.firdaus.7

PETALING JAYA, 29 Jun – Rakyat Malaysia di Facebook telah mengacaukan kisah seorang ayah dan anak lelaki yang mengadukan sampah sarap untuk mengumpulkan kadbod sekerap.

Usahawan Mohamad Firdaus Fazil berkongsi pertemuannya dengan duo minggu lalu di Facebooknya, menulis bahawa dia melihat mereka mencari kotak sekitar jam 8 malam di Taman Suria di Jitra, Kedah.

Walaupun terdapat bau busuk sampah, keduanya terus mencari apa sahaja yang boleh dijual ke pusat kitar semula.

“Saya bertanya kepada lelaki itu apakah dia sudah makan, dan dia menjawab ya. Dia memberitahu saya bahawa dia mencari kotak yang boleh dijualnya pada keesokan harinya.

“Saya bertanya kepadanya berapa anak yang dia ada, dia menjawab lima. Saya cuba menawarkan wang kepadanya tetapi dia menolak saya, ‚ÄĚtulis Firdaus.

Lelaki itu pada awalnya enggan menerima wang Firdaus tetapi dia akhirnya bersetuju untuk mengambilnya setelah beberapa kali membujuk.

Firdaus mendorong lelaki itu menggunakan wang itu untuk membeli barang keperluan untuk anak-anaknya dan memastikan bahawa mereka mempunyai cukup makanan.

“Mungkin dia bekerja keras kerana dia dalam keadaan perut kosong. Siapa tahu?

“Kami mungkin mempunyai makanan di pinggan kami tetapi semasa perintah kawalan pergerakan (MCO), kami harus ingat ada orang di luar sana yang hidup dengan gaji sehari-hari,” kata Firdaus.

Firdaus memberitahu PressCliff bahawa dia menyiarkan kisah itu untuk mendorong rakyat Malaysia memberi bantuan kepada mereka yang berjuang untuk memenuhi keperluan semasa pandemi Covid-19.

Dia menyatakan bahawa beberapa orang mungkin merasa malu untuk mengakui bahawa mereka memerlukan pertolongan, menjadikannya lebih penting bagi orang untuk bersikap proaktif dan menghubungi orang lain terlebih dahulu.

“Mari kita angkat beban dari bahu mereka dan bantu, sama ada dalam bentuk makanan atau wang supaya orang dapat meneruskan kehidupan mereka.

“Kita adalah satu Malaysia dan kita harus bersatu dalam membantu mereka yang memerlukan tanpa mengira bangsa dan agama.”

Pengguna Facebook sangat terharu dengan posting Firdaus dengan banyak yang mengatakan bahawa ia adalah gambaran menyedihkan dari zaman kita hidup.

“Dengan jawatan seperti ini, kita dapat melihat bahawa banyak orang di luar sana mengalami kesusahan.

“Selama MCO, banyak sektor mengalami pemberhentian kerja,” kata seorang.

Sebilangan rakyat Malaysia juga telah menyatakan minatnya untuk membantu bapa dan anak lelaki dalam jawatan Firdaus dan meninggalkan komen meminta lebih banyak maklumat mengenai mereka.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *