Peminat pelayaran menuju ke laut untuk musim panas 2021 | PressCliff

Peminat pelayaran menuju ke laut untuk musim panas 2021 |  Surat Bahasa Melayu


Kapal Adventure of the Seas berlayar dari Bahama dengan hampir 1,000 penumpang untuk pelayaran pertama musim ini. – Gambar AFP melalui ETX Studio

LONDON, 29 Jun – Setelah 15 bulan terperangkap di pelabuhan, kapal pesiar memulakan musim pelancongan dengan peningkatan tempahan. Di dalam pesawat, vaksinasi adalah wajib untuk semua, sementara syarikat menyesuaikan protokol kesihatan setiap hari bergantung pada tujuan.

Pelayaran tidak kehilangan semangat untuk banyak pelancong. Pada hari Khamis, 24 Jun, Carnival Group mengumumkan bahawa tempahan untuk suku kedua tahun 2021 meningkat 45 peratus berbanding suku pertama tahun ini, tanpa menyatakan jumlah yang tepat. Hasil ini memberi pertanda baik untuk masa depan, menurut presiden dan CEO Carnival Group.

“[W]Kami terus mengalami percepatan tren tempahan di seluruh dunia, termasuk menangkap permintaan terpendam yang signifikan untuk pelayaran baru kami pada musim panas ini. Permintaan yang kuat ini menegaskan keyakinan pada masa depan kita, ”jelas Arnold Donald.

Dengan kira-kira selusin jenama, termasuk Costa Cruises dan Carnival Cruise Lines, kumpulan Carnival tetap menjadi yang terbesar di industri ini. Pada tahun 2020, ia memiliki 102 kapal, atau hampir 50 persen armada pelayaran dunia.

Menurut unjuran Cruise Line International Association (CLIA) 2021, 270 kapal akan berlayar musim panas ini, bermula pada bulan Jun 2021, dua unjuran kurang dari 2019. Tokoh yang stabil walaupun wabak.

Kecuali Kanada, yang telah memutuskan untuk mempertahankan tingkat 100 penumpang per pelayaran hingga musim bunga 2022, jumlah pelancong di kapal semakin bertambah. Pada 12 Jun 2021, pelayaran pertama kumpulan Royal Caribbean International ke Caribbean tahun ini berlayar dengan hampir 1,000 orang menaiki kapal Adventure of the Seas.

Vaksinasi wajib

Walaupun pelancong tidak takut kepada orang ramai, mereka masih ingin diyakinkan mengenai protokol kesihatan. Menurut sebuah kajian yang dibuat oleh Cruise Copenhagen, yang dilakukan di antara 3.000 pelancong yang telah melakukan pelayaran, 48 persen orang merasa mereka dapat memesan jika semua tindakan pencegahan kesihatan dilakukan untuk membatasi penyebaran Covid-19.

Bagi syarikat pelancongan seperti Royal Caribbean International, pelancong yang berumur 16 tahun ke atas mesti diberi vaksin untuk menaiki kapal terbang. Mulai 1 Ogos, kanak-kanak yang berumur 12 tahun ke atas juga mesti diberi vaksin untuk menaiki kapal

Walaupun terdapat garis panduan yang berbeza mengenai protokol kesihatan bergantung pada tujuannya, syarikat memperbarui peraturan kesihatan mereka dengan sewajarnya. – Studio ETX

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *