Pemenang terakhir Dovbyk menghantar Ukraine ke suku akhir Euro pertama | PressCliff

Pemenang terakhir Dovbyk menghantar Ukraine ke suku akhir Euro pertama |  Surat Bahasa Melayu


Artem Dovbyk Ukraine meraikan dengan Yevhenii Makarenko dan Oleksandr Karavayev setelah menjaringkan gol kedua menentang Sweden 30 Jun 2021. – Pool via Reuters / Andy Buchanan

GLASGOW, 30 Jun – Artem Dovbyk menjaringkan pemenang dramatik pada waktu berhenti pada akhir masa tambahan ketika Ukraine menewaskan 10 pemain Sweden 2-1 di Hampden Park hari ini untuk menempah pertembungan suku akhir Euro 2020 dengan England.

Wisel terakhir disambut dengan pemandangan perayaan liar ketika Ukraine mencapai lapan terakhir kejohanan utama untuk kali kedua, setelah mereka melangkah ke suku akhir di Piala Dunia 2006.

Kedua-dua pasukan berada di kedudukan 1-1 setelah 90 minit berikutan gol Oleksandr Zinchenko dan Emil Forsberg dalam bentuk Sweden tetapi arus berubah ketika pemain pertahanan Sweden Marcus Danielson dikeluarkan sembilan minit ke masa tambahan.

Sweden kelihatan mengundurkan diri untuk membawa permainan ke penalti, tetapi Dovbyk mempunyai idea lain, bertemu umpan silang Zinchenko pada minit ke-121 untuk menyelesaikan pertandingan dan menghantar Ukraine ke wilayah Kejuaraan Eropah yang belum dipetakan.

England, yang dikejutkan oleh Iceland pada peringkat kalah mati dalam Kejuaraan Eropah terakhir lima tahun lalu, akan menjadi pasukan pilihan utama menentang pasukan Andriy Shevchenko di Rome pada hari Sabtu.

Tetapi setelah tidak pernah berputus asa melawan tim Swedia yang masuk ke pertandingan terakhir 16 tanpa terkalahkan dari peringkat kumpulan, di mana mereka berada di atas Sepanyol, orang-orang Ukraine yang bertekad tidak akan menjadi penyerang.

“Kedua-dua pasukan bermain dengan sangat baik,” kata Shevchenko pada sidang akhbar. “Ia adalah perlawanan yang menarik.

“Kedua-dua pihak tidak mahu kalah, jadi akhirnya kami mendapat drama ini. Dengan prestasi dan komitmen ini, pasukan kami berhak mendapat cinta seluruh negara. “

Sebilangan kecil penyokong Ukraine berada di Hampden untuk menyaksikan penampilan pertama pasukan mereka dalam pusingan kalah mati Kejuaraan Eropah, dan pasukan hampir memulakan permulaan impian kerana Roman Yaremchuk ditolak oleh Robin Olsen yang bijak menyelamatkan.

Sweden juga menyebabkan masalah dalam pembukaan yang menghiburkan, tetapi Ukraine yang berada di depan, dengan Zinchenko Manchester City memalu rumah setelah 27 minit dipilih oleh umpan Andriy Yarmolenko yang mewah dengan bahagian luar butnya

Setelah ketinggalan dalam kejohanan untuk pertama kalinya, Swedia kekurangan idea dan memerlukan sedikit nasib untuk kembali ke permainan, dengan serangan spekulatif Forsberg melakukan pesongan besar sebelum menjaringkan gol sebelum turun minum.

Forsberg, yang kini mempunyai empat gol dalam kejohanan, satu di belakang penjaring terbanyak Cristiano Ronaldo, kemudian mengikuti pemain Ukraina Serhiy Sydorchuk dalam memukul kayu setelah rehat, bukan sekali tetapi dua kali.

Hanya Zlatan Ibrahimovic yang menjaringkan lebih banyak gol daripada Forsberg dalam sejarah final Euro untuk Sweden, dan tanpa gol penyerang RB Leipzig – dua dalam kemenangan 3-2 yang menentukan ke atas Poland dan pemenang menentang Slovakia – Sweden akan menang hanya satu mata di peringkat kumpulan .

Tetapi dia, seperti rakan sepasukannya yang lain letih, dan dengan kedua-dua belah pihak tidak dapat mencari pemenang, masa tambahan diikuti.

Tugas Sweden kemudian dibuat lebih sukar kerana Danielson dikeluarkan untuk mengatasi tinggi dan berbahaya pada Artem Besedin, setelah tinjauan VAR.

Satu lagi penentuan penalti 16 terakhir tidak dapat dielakkan, berikutan drama penyingkiran juara dunia Perancis pada hari Isnin, tetapi Ukraine mempunyai satu serangan terakhir di dalamnya, dengan Dovbyk mencuri tajuk utama.

Matlamatnya adalah yang kedua terakhir dalam sejarah Kejuaraan Eropah, di belakang Semih Senturk Turki pada tahun 2008, dan mogok kemenangan terakhir dalam pertandingan ini, dengan usahanya cenderung turun dalam cerita rakyat bola sepak Ukraine. – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *