Pasukan petugas pelancongan Pulau Pinang menghantar permintaan vaksin Covid-19 rasmi ke Putrajaya | PressCliff

Pasukan petugas pelancongan Pulau Pinang menghantar permintaan vaksin Covid-19 rasmi ke Putrajaya |  Surat Bahasa Melayu


Anggota jawatankuasa petugas Raj Kumar mengatakan permintaan vaksin rasmi telah dihantar kepada Menteri Penyelaras Program Imunisasi Covid-19 Nasional Khairy Jamaluddin; Menteri Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan, Datuk Seri Nancy Shukri dan Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba. – Gambar oleh Hari Anggara

GEORGE TOWN, 29 Jun – Pasukan petugas, yang dibentuk oleh Pejabat Penasihat Eksekutif Pulau Pinang untuk Ekonomi Pelancongan dan Kreatif dan gabungan persatuan pelancongan, telah mengirim permintaan rasmi kepada kerajaan persekutuan yang meminta bekalan vaksin dalam usaha memvaksinasi pekerja di sektor pelancongan.

Anggota jawatankuasa petugas yang juga Pengerusi Persatuan Hotel Malaysia Pulau Pinang, Raj Kumar, mengatakan permintaan vaksin rasmi telah dihantar kepada Menteri Penyelaras Program Imunisasi Covid-19 Nasional Khairy Jamaluddin; Menteri Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan Datuk Seri Nancy Shukri dan Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba.

“Sebilangan besar, jika tidak semua, kita di sini (di sektor perhotelan) telah menunggu untuk divaksinasi sehingga kita dapat memastikan keselamatan dan keselamatan kesihatan yang lebih baik dari calon pelanggan kita setelah kita membuka kembali perniagaan kita.

“Kami bersedia membayar biaya administrasi untuk proses vaksinasi jika itu memungkinkan kami memberi vaksin kepada staf kami,” katanya kepada Bernama.

Dia berharap hotel dan bahagian lain dari sektor pelancongan di Pulau Pinang dapat membuka semula perniagaan mereka dan pulih dari kesan ekonomi yang disebabkan oleh wabak Covid-19 kerana perintah kawalan pergerakan nasional (MCO) yang berpanjangan telah melanda mereka dengan teruk.

Walaupun Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin telah mengumumkan Pakej Kesejahteraan Rakyat dan Pemulihan Ekonomi Nasional (Pemulih) bernilai RM150 bilion untuk membantu sektor ekonomi yang terjejas, Raj mengatakan kumpulan itu tidak akan mendapat banyak manfaat daripada insentif tersebut.

“Kami berharap agar pemerintah persekutuan dapat mengetahui keperluan kita untuk tidak hanya memastikan kesihatan dan keselamatan awam di hotel mengetahui bahawa kakitangan diberi vaksin, tetapi juga keperluan untuk meneruskan operasi kita sehingga kita dapat memperoleh pendapatan dan membayar pekerja dan cukai kita ,” dia menambah.

Menurut Pemulih yang diumumkan pada 28 Juni, pemerintah persekutuan telah bersetuju untuk mengecualikan cukai pelancongan dan cukai perkhidmatan kepada pengusaha hotel hingga akhir tahun, dan juga memberikan pelanjutan tiga bulan potongan bil elektrik sebanyak 10 peratus dari Oktober hingga Disember untuk pengusaha hotel dan taman tema. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *