Olimpik Tokyo: 25 atlet Malaysia membuat potongan sejauh ini, kata menteri | PressCliff

Olimpik Tokyo: 25 atlet Malaysia membuat potongan sejauh ini, kata menteri |  Surat Bahasa Melayu


Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican mengatakan ini adalah selepas Malaysia mendapat slot peruntukan semula untuk acara memanah wanita recurve. – Gambar Bernama

KUALA LUMPUR 29 Jun – Sejumlah 25 atlet Malaysia setakat ini layak ke Sukan Olimpik Tokyo 23 Julai-8 Ogos.

Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican mengatakan ini adalah selepas Malaysia mendapat slot peruntukan semula untuk acara memanah wanita recurve.

Persatuan Memanah Nasional Malaysia (NAAM) akan memutuskan pemanah untuk mengisi slot pada waktunya.

“Lima lagi atlet – dalam atletik, golf dan berenang – masih menunggu untuk mengetahui nasib mereka. Untuk Paralimpik, 19 atlet sudah membuat pemotongan sementara 12 lagi sedang menunggu status kelayakan mereka, ”katanya pada sidang media maya selepas mesyuarat koordinasi kontinjen Malaysia Tokyo 2020 hari ini.

Lima atlet yang masih menunggu status kelayakan mereka ialah Lee Hup Wei (pelompat tinggi), Azreen Nabila Alias ​​(100m wanita), Kelly Tan (golf wanita), Welson Sim (gaya bebas lelaki 200m / 400m) dan Phee Jinq En (gaya dada 100m wanita ).

Sementara itu, Reezal Merican mengatakan bahawa legenda badminton negara, Datuk Lee Chong Wei akan kekal sebagai chef de mission (CDM) negara untuk Sukan Olimpik Tokyo.

Menteri itu mengatakan bahawa dia akan mengadakan pertemuan bersama dengan pemenang pingat perak Olimpik tiga kali dan Presiden Majlis Olimpik Malaysia (OCM) Tan Sri Mohamad Norza Zakaria untuk membincangkan perkara itu secara terperinci.

Chong Wei sebelumnya dilaporkan mengatakan bahawa dia tidak akan bergabung dengan atlet di Tokyo kerana faktor kesihatan dan, sebaliknya, akan menjalankan tanggungjawabnya dari Malaysia.

Chong Wei diumumkan sebagai CDM pada bulan Jun 2019 berikutan pengumumannya bahawa dia menggantung raketnya setelah didiagnosis menderita barah hidung pada bulan September 2018. Namun, dia disahkan pulih sepenuhnya setelah menjalani rawatan di Taiwan.

Reezal Merican mengatakan tarikh penyerahan Jalur Gemilang, akan diberikan oleh Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah, dan pertemuan para atlet dengan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin akan dimaklumkan kemudian.

Sasaran pingat kontinjen kebangsaan akan diumumkan seminggu sebelum Olimpik Tokyo bermula.

Sementara itu, Norza mengatakan mereka akan menggantikan pemanah Khairul Anuar Mohamad sebagai pembawa bendera untuk upacara pembukaan Olimpik jika dia tidak dapat memikul tanggungjawab itu.

“Ada petunjuk dari Khairul. Sekiranya dia masih enggan, kita harus menggantinya dengan atlet lelaki lain. Hanya atlet yang bebas waktu itu … saya rasa kebanyakannya sukan badminton, jadi kami akan membuat keputusan tidak lama lagi, ”jelasnya.

Khairul Anuar dipilih sebagai pembawa bendera bersama dengan pemain beregu campuran negara, Goh Liu Ying, tetapi pemanah telah menyuarakan keprihatinannya untuk mengambil bahagian dalam upacara pembukaan (pada 23 Julai) seperti yang akan beraksi dalam acara pasukan campuran pada pagi hari 24 Julai jika seorang pemanah wanita layak ke Olimpik Tokyo. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *