NSC mempertimbangkan perjalanan antara daerah untuk negeri dengan kes Covid-19 yang rendah, kata Ismail Sabri | PressCliff

NSC mempertimbangkan perjalanan antara daerah untuk negeri dengan kes Covid-19 yang rendah, kata Ismail Sabri |  Surat Bahasa Melayu


Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob semasa sesi perjumpaan dan salam dengan barisan hadapan perubatan di Hospital Angkatan Tentera Tuanku Mizan, Kuala Lumpur 29 Jun 2021. – Gambar oleh Firdaus Latif

KUALA LUMPUR, 29 Jun – Majlis Keselamatan Negara (NSC) hari ini mengatakan akan mengkaji cadangan yang menyatakan bahawa dengan jumlah kes Covid-19 yang rendah dibenarkan melakukan perjalanan di seluruh daerah.

Menteri Kanan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, cadangan itu dibuat pada hari Ahad semasa mesyuarat NSC yang dipengerusikan oleh perdana menteri.

“Sebelumnya perjalanan antar daerah seperti ini diizinkan, tetapi orang ramai mengatakan itu membingungkan,” katanya ketika melakukan kunjungan ke barisan depan perubatan Angkatan Bersenjata di Hospital Angkatan Tentera Tuanku Mizan di Wangsa Maju.

Sebilangan besar aduan timbul dari sama ada perjalanan antara daerah akan dibenarkan untuk kawasan di bawah pelbagai bentuk perintah kawalan pergerakan (MCO) termasuk MCO yang dipertingkatkan, MCO bersyarat, MCO pemulihan, antara lain.

“Oleh itu, untuk mengatasi hal ini, NSC membentuk ambang nasional sebagai ganti di mana kurang dari 4.000 kes sehari akan membawa kita keluar dari Tahap Satu ke Tahap Dua.

“Tetapi satu contoh diberikan di mana mengatakan bahawa Perlis dengan jumlah kes yang rendah tidak dapat meninggalkan Tahap Satu, dipegang pada standard yang sama dengan Selangor dengan jumlah kes yang tinggi,” kata Ismail.

Dia menambahkan NSC akan membuat pengumuman setelah proposal tersebut telah dikaji secara menyeluruh dan dibentangkan untuk dibincangkan dalam pertemuannya, tetapi tidak memberikan tarikh akhir.

Sebelumnya pada hari Ahad, Ismail telah mengatakan bahawa perjalanan antara daerah dan antar negara masih tidak diizinkan semasa Fasa Kedua kawalan pergerakan Rancangan Pemulihan Nasional, kecuali guru sekolah dan pelajar yang menduduki peperiksaan akhir tahun ini.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *