MIDF Amanah Investment Bank mengekalkan panggilan beli di TNB | PressCliff

MIDF Amanah Investment Bank mengekalkan panggilan beli di TNB |  Surat Bahasa Melayu


Bank pelaburan itu mengatakan potongan elektrik yang diumumkan di bawah Pemulih berpotensi mengurangkan risiko kutipan untuk TNB kerana pemerintah pada dasarnya mengambil alih sebagai pembayar gaji dari pengguna yang mengalami masalah kewangan, walaupun terbatas pada bahagian bil yang diskaun. – Gambar oleh Shafwan Zaidon

KUALA LUMPUR, 29 Jun – MIDF Amanah Investment Bank Bhd mengekalkan harga panggilan dan sasaran (TP) “Beli” sebanyak RM11.80 pada Tenaga Nasional Bhd (TNB) berikutan keputusan pemerintah untuk mengekalkan rebat pass-through cost ketidakseimbangan (ICPT) pada kadar dua sen per kilowatt jam (kWh) kepada semua pelanggan untuk separuh kedua H2 2021.

Dalam nota penyelidikan hari ini, bank pelaburan mengatakan kedudukan rebat adalah hasil pengurangan kos penjanaan sebenar untuk tempoh H1 2021 kerana ICPT ditentukan berdasarkan retrospektif enam bulan.

“Walaupun harga arang batu rata-rata untuk tempoh itu meningkat menjadi US $ 70,06 / tan, yang lebih tinggi 3,9 persen daripada harga arang batu penanda aras pengembangan jangka waktu kedua (RP2) – AS $ 67,45 / tan, harga pasaran rujukan untuk gas RM17,16 / mmbtu (metrik juta unit termal British) adalah 36.9 peratus lebih rendah daripada harga gas penanda aras RP2-extension RM27.20 / mmbtu.

“Rebat ini pada dasarnya dibiayai oleh penjimatan biaya bahan bakar bersih, yang disalurkan melalui dana Kumpulan Wang Industri Elektrik (KWIE) dan penghasilan netral kepada TNB,” katanya.

Sementara itu, bank pelaburan mengatakan potongan elektrik yang diumumkan di bawah Pakej Kesejahteraan Rakyat dan Pemulihan Ekonomi Nasional (Pemulih) berpotensi mengurangkan risiko kutipan bagi TNB kerana pemerintah pada dasarnya mengambil alih sebagai pembayar gaji dari pengguna yang mengalami masalah kewangan, walaupun terbatas pada potongan harga bahagian.

Di bawah pakej rangsangan Pemulih yang diumumkan oleh Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin semalam, pengguna domestik juga akan menikmati potongan antara lima hingga 40 peratus pada bil elektrik Julai-September. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *