MAHB untuk membuka kemudahan pemeriksaan Covid-19 peribadi di KLIA | PressCliff

MAHB untuk membuka kemudahan pemeriksaan Covid-19 peribadi di KLIA |  Surat Bahasa Melayu


MAHB mengatakan lima daripada kemudahan pemeriksaan akan berada di terminal utama KLIA, sementara tiga lagi akan berada di terminal KLIA2 dan mereka akan dilengkapi dengan ruang rehat dan tempat duduk yang selesa untuk penumpang sementara mereka menunggu keputusan ujian mereka. – Gambar ihsan MAHB

KUALA LUMPUR, 29 Jun – Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB) akan membuka kemudahan pemeriksaan Covid-19 peribadi di lapan lokasi di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) mulai Julai 2021.

Dalam satu kenyataan hari ini, MAHB mengatakan lima daripada kemudahan pemeriksaan akan berada di terminal utama KLIA, sementara tiga lagi akan berada di terminal KLIA2 dan mereka akan dilengkapi dengan ruang rehat dan tempat duduk yang selesa untuk penumpang sementara mereka menunggu keputusan ujian mereka.

“Kemudahan baru ini adalah antara beberapa penambahbaikan yang dilaksanakan oleh Bandara Malaysia untuk meningkatkan keselesaan dan kemudahan para pelancong ketika melalui protokol keselamatan perjalanan yang diperlukan di lapangan terbang,” katanya.

Ketua Pegawai Eksekutif MAHB, Datuk Mohd Shukrie Mohd Salleh berkata, kumpulan itu telah bekerjasama rapat dengan pihak berkuasa masing-masing untuk memastikan penyedia perkhidmatan yang dilantik diberi kuasa oleh Kementerian Kesihatan (KKM) untuk melakukan perkhidmatan tersebut.

“Kami yakin bahawa kemudahan baru ini akan mendorong permintaan perjalanan setelah perbatasan dibuka kembali.

“Kemudahan baru ini diharapkan dapat melayani sekitar 40,000 penumpang setiap hari yang cukup untuk memenuhi kedatangan internasional di kedua-dua terminal ketika lalu lintas pulih,” katanya. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *