Kumpulan AirAsia meningkatkan perkhidmatan kargo dengan interlining digital Freightchain | PressCliff

Kumpulan AirAsia meningkatkan perkhidmatan kargo dengan interlining digital Freightchain |  Surat Bahasa Melayu


Kumpulan itu mengatakan bahawa perkhidmatan kargo dikendalikan oleh usaha logistiknya, Teleport, yang juga telah mengadopsi Freightchain. – Gambar AFP

KUALA LUMPUR, 29 Jun – Syarikat penerbangan di bawah Kumpulan AirAsia telah menyediakan ruang kargo dalam penerbangan mereka di Freightchain, rangkaian kargo udara digital pertama di dunia berdasarkan blockchain, dalam usaha untuk terus memperkuat jejak kargo di seluruh rantau ini.

Kumpulan itu mengatakan bahawa perkhidmatan kargo dikendalikan oleh usaha logistiknya, Teleport, yang juga mengadopsi Freightchain untuk menyediakan platform AirAsia dan syarikat penerbangan lain untuk meningkatkan penggunaan kapasiti kargo mereka.

Dalam satu kenyataan hari ini, syarikat penerbangan itu mengatakan dengan Freightchain, AirAsia kini dapat mengintegrasikan penerbangannya secara digital dengan syarikat penerbangan lain, yang membolehkan sambungan yang lebih pantas dan lebih banyak permintaan untuk mengangkut kargo ke seluruh Asia Tenggara dan seterusnya.

Ketua Pegawai Eksekutif Tan Sri Tony Fernandes berkata penyenaraian AirAsia di Freightchain menyokong matlamat untuk menjadi pengedar kargo digital yang hebat dan terkenal di rantau ini, memberikan perkhidmatan terbaik kepada pelanggan melalui rangkaian penerbangan yang komprehensif dengan kos serendah mungkin.

“Kemampuan untuk memaksimumkan pendapatan kargo melalui interlining digital adalah penukar permainan untuk industri kargo. Freightchain menyediakan jalan untuk menghubungkan banyak syarikat penerbangan dan destinasi, membuka peluang pendapatan untuk syarikat penerbangan dan hubungan tanpa had untuk pengirim melalui penyelesaian interlining Freightchain.

“Semua syarikat penerbangan Kumpulan AirAsia kami kini disenaraikan di Freightchain dan kami mengalu-alukan syarikat penerbangan lain untuk datang untuk mewujudkan ruang digital yang menakjubkan untuk rangkaian kargo global,” katanya.

Fernandes berkata, penggunaan kapasiti penerbangan komersial berjadual sering di bawah 100 peratus, kadang-kadang sekitar 50 per sen.

“(Oleh itu) ada peluang besar bagi syarikat penerbangan untuk memanfaatkan permintaan yang terdapat di Freightchain untuk mengisi ruang perut untuk memberikan kemudahan yang besar sehingga mereka tidak perlu terbang kosong,” katanya.

Katanya, transformasi digital AirAsia untuk menjadi lebih daripada sekadar syarikat penerbangan telah mendapat momentum yang kuat.

“Dari segi kargo dan logistik, kami telah menubuhkan Teleport yang akan menggunakan ruang kargo bukan hanya pada penerbangan AirAsia kami tetapi juga syarikat penerbangan lain, dan ini memberikan sinergi yang besar terhadap perniagaan kami.

“Kami memungkinkan perniagaan mengangkut kargo ke tempat-tempat di luar rangkaian kami dan wilayah seperti Moscow dan Brussels,” katanya.

AirAsia mengatakan bahawa kerana platform Freightchain berjalan di blockchain, ia membolehkan syarikat penerbangan menguruskan tempahan penghantaran sendiri, dari menyelesaikan perincian pengiriman sehingga menjadualkan semula.

Proses pembayaran dan penyelesaian juga dipermudah dan dijamin dengan pelbagai kaedah termasuk melalui pengisian dompet, kad kredit atau bahkan pembayaran tertunda.

Sehingga kini, Freightchain telah menaiki 10 syarikat penerbangan bersama ejen dan syarikat penghantaran mereka, termasuk semua syarikat penerbangan Kumpulan AirAsia yang berpusat di rantau ASEAN, tambah syarikat penerbangan itu. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *